Ha Annusék kipakolhattak volna...

Mit lehet tenni a doppingolás visszaszorításáért? A most zárult atlétikai Európa-bajnokságon minden teszt negatív lett, míg a sportolók szállásán jelentős mennyiségű doppingszert szállító és adagoló eszközt találtak. Hogy van ez?

Az ellenőrök szinte kilátástalan harcot folytatnak a doppingolók ellen. A sport mögött álló bűnözői körök ugyanis mindig egy lépéssel a kopók előtt vannak. A legújabb trendet nem ismeretlen szerek szedése határozza meg. Az orvosok és sportolók egyre inkább feltérképezték az eddigi slágerdoppingok kimutathatatlan adagolásának módját. A tesztoszteron, az anabolikus szteroid és az epo kelendőbb mint valaha. A "kúra" során előbb nagyobb adagot kapnak az atléták az eldugott edzőtáborban, majd a verseny alatt csak kis mennyiséggel stimulálják a szervezetet, hogy emlékezzen a szerek hatására. Így szinte lehetetlen lebukni.

Egy német doppingvadász ezért meglepő javaslattal állt elő a Spiegel interjújában. Werner Franke szerint a doppingon ért sportolónak fel kell ajánlani a koronatanú szerepét, mert a versenyek csak az atléták mögött álló bűnözői körök felszámolásával lehetnek újra tiszták. Szerinte ugyanis a sportoló csak áldozat, amivel persze lehet vitatkozni, de a csalást irányító orvosok és edzők megbüntetésével nem.

Ha tehát egy sportoló mégis fennakad a rostán, megmentheti karrierjét, ha kipakol. Az általában automatikusan kirótt két éves büntetést jelentősen csökkenteni lehet a felelős személyek leleplezésével. Az ötlet logikus. Kevés sportolót tudnak tetten érni, az ő büntetésükkel aligha lehet valóban megtisztítani a sportot. Az orvosok és edzők azonban nem egy esetért felelnek általában, hiszen számos sportolóval is együtt dolgoznak. A koronatanú intézményével teljes doppingiskolákat lehetne bezárni.

Talán a magyar olimpiai csapat világra szóló botránya sem maradt volna következmények nélkül, ha Annusnak és Fazekasnak, valamint a súlyemelőknek lett volna lehetőségük egy hat hónapos eltiltás reményében alkut kötniük. Mivel az ötkarikás játékok augusztus végén voltak, csak télen kellet volna lemondaniuk a versenyeket, atlétikában ilyenkor amúgy is az edzésé a főszerep. Azt meg senki sem tilthatja.

Nem lenne jobb tisztán látni? Szavazást írtunk ki erről a Népszabadság Online-on (szavazásunk nem reprezentatív), amelyből kiderült, hogy olvasóink valamivel több mint fele támogatná Werner Franke javaslatának megvalósítását.

Doppinglabor
Doppinglabor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.