Átláthatóvá teszik a transzplantációs várólistát

A szaktárca átlátható transzplantációs várólistarendszer kialakításán dolgozik. Ennek része lenne egy szeptemberben elinduló honlap is, itt valamennyi érintett naprakész információkat kaphat.

Transzplantációs informatikai portál - a szakma véleménye szerint ez lehet a megoldása a vesére várakozók listái körüli vitáknak és bizonytalanságoknak. Az évek óta épülő, szeptembertől pedig a Magyar Transzplantációs Társaság kezdeményezésére üzemelő rendszer a veseátültetésben részt vevő szakmai csoportok eredményeit, adatait összekapcsolja, így mindenki naprakész információt kaphat a beteg állapotáról, s idővel maga az érintett is bármikor megnézheti, hogyan vélekednek állapotáról az orvosok, éppen hol áll a várólistán. Követhetővé válik az egészségügyi szakemberek aktivitása, és az adatokat úgy tüntetik fel, akár a kórházi adatlapokon. A szakemberek szerint az ilyen rendszer kizárja annak lehetőségét, hogy a vesetranszplantációk során bármiféle visszaélés történhessék, s a beteg is nyomon követheti a vele kapcsolatos eseményeket.

Az elmúlt hetekben számos olyan eset került nyilvánosságra, amelynek alapján kétségbe lehet vonni a szervbeültetési várólisták megbízhatóságát. Főként azért, mert a betegek közül sokszor a hátrébb soroltak kerültek a műtőasztalra. Fehérvári Imre, a transzplantációs társaság volt főtitkára szerint az új rendszerrel pontosan lehet majd tudni, hogy kit és mikor lehet behívni. Igazán már csak egyetlen problémát kell megoldaniuk: azt, hogy úgy legyenek képesek kódolni a rendszert, hogy mindenki csak a rá tartozó információkhoz férhessen hozzá.

A rendszer a négy transzplantációs centrumhoz - a budapestihez, a pécsihez, a debrecenihez és a szegedihez - kapcsolódna. A laborhátteret az Országos Haematológiai Intézet biztosítja, és a 15 donorkórház már csatlakozhat is a rendszerhez - ennyi gépet szét is osztottak az intézmények között. A dialízisközpontok üdvözlik ezt a fajta megoldást.

- Eddig hol az a vád ért minket, hogy túl kevés beteg kerül föl a várólistára, most pedig az, hogy túl széles a kör, és túl sok rajta a transzplantációra alkalmatlan beteg. Holott az, hogy ma a megközelítőleg ötezer dialízisre járó beteg mintegy 18-20 százaléka szerepel a veseátültetési várólistán, megfelel a nemzetközi átlagnak - mondja Árkossy Ottó, a Fresenius Medical Care szakmai vezetője, aki szerint jó a szoros kontroll, hiszen azzal elejét vehetik egy sor olyan vádnak, ami bizonytalanságot okozhat a betegek és az orvosok közt.

Értesüléseink szerint ezzel párhuzamosan az egészségügyi tárca is kidolgoz egy új várólistarendszert. Terveiknek a transzplantációs informatikai portál is része. Azt ígérik, hogy az elbírálás átláthatóbb és a jelenleginél hatékonyabb lesz, s hasonló alapokon működhet majd, mint az Eurotranszplant.

Posztoperációs szoba: az új rendszerrel pontosan lehet majd tudni, hogy kit és mikor lehet behívni
Posztoperációs szoba: az új rendszerrel pontosan lehet majd tudni, hogy kit és mikor lehet behívni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.