Szombathelyi taxisok pert nyertek a burgenlandi rendőrség ellen

Az elmúlt napokban pert nyert Ausztriában két szombathelyi taxis a burgenlandi körzeti rendőrség ellen. Az előzmények: áprilisban azért kobozták el autójukat, mert nem volt úgynevezett üresjárati engedélyük.

Idén áprilisban két szombathelyi taxis - az egyik helyi cég megbízásából - svéd utasokért ment a Bécs melletti repülőtérre. Magyarország felé tartva, a határ előtt leállította őket egy burgenlandi rendőr, aki irataikat és az úgynevezett üresjárati engedélyt kérte tőlük. Mivel ez utóbbival nem rendelkeztek, a rattersdorfi határátkelőhöz kísérte őket. Ott lezáratta és elkobozta a magyar taxis járművét. Az autókat a helyszínen egymillió forint kaució ellenében lehetett volna kiváltani. Az intézkedésről a burgenlandi rendőr semmilyen iratot nem adott. Az elkobzott járműveket később visszaszolgáltatták.

A két taxis pert indított az osztrák rendőrség ellen. A napokban a Burgenlandi Független Közigazgatási Szenátus megállapította: jogellenes volt a gépkocsik elkobzása, az iratok elvétele - közölte az érintettekkel védőjük, egy bécsi ügyvéd.

Mint megtudtuk, a taxisok kártérítési pert is indíthatnak az osztrák kincstár ellen, mert a jogtalan intézkedés miatt anyagi hátrány érte őket. Az egyik taxis, Verasztó József elmondta: az általuk szállított hat svéd utasnak másik kocsikat kellett hívnia. Anyagi hátrány érte őket azáltal is, hogy az eset után elveszítették korábbi legnagyobb megrendelőjüket.

A védelmükkel megbízott bécsi ügyvéd egyébként azt javasolta Verasztó Józsefnek és társának: pereljenek amiatt is, hogy Ausztriában úgynevezett üresjárati engedélyt kérnek a magyar fuvarozóktól. Ez ugyanis szerinte diszkriminatív intézkedés.

Megkérdeztük Udvardi Sándort, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) társelnökét az üresjárati engedélyről. Érdeklődésünkre elmondta: ez az engedély 1988 óta osztrák piacvédelmi eszköz, ami arra szolgál, hogy a magyar taxisok csak akkor fuvarozhatnak Ausztriában, ha üres gépkocsival úgy mennek ki az utasért, hogy előtte engedélyt kérnek a fuvarra. Az űrlapokat az osztrák és magyar szaktárca egyezménye alapján hazánkban a Fuvosz juttatja el a határhoz közeli helyekre. Megtudtuk: a vasi megyeszékhelyen egy taxis például a szombathelyi Centrum taxi telephelyén igényelheti az űrlapot, amit magának kell kitöltenie.

A társelnök szerint az ominózus eset azért fordulhatott elő, mert 2004-től az osztrákok nem küldték a nyomtatványokat, a magyarok pedig nem kérték azokat. A fuvarozókat pedig nem ellenőrizték.

A Fuvosz úgy véli: az osztrák rendelet sérti a szabad munkavállalásról szóló uniós jogokat, s diszkriminatív a magyar taxisokkal szemben - fogalmazott Uvardi Sándor. Hozzátette: felkérték a magyar közlekedési tárcát, egyeztessen az illetékes osztrák minisztériummal a rendelkezés visszavonásáról.

Verasztó József a jogellenesen elkobzott, majd visszaadott taxival. A fuvarozók pert indíthatnak az üresjárati engedély ellen
Verasztó József a jogellenesen elkobzott, majd visszaadott taxival. A fuvarozók pert indíthatnak az üresjárati engedély ellen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.