Izrael és a Hezbollah is győztesnek tekinti magát

Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet is önmagát nyilvánította a dél-libanoni konfliktus győztesének azután, hogy elhallgattak a fegyverek hétfő reggel az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tűzszüneti felhívása nyomán.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője a libanoni hadjárat "nagyon jelentős sikeréről" beszélt. Mark Regev az elért eredmények közé sorolta, hogy a BT 1701-es határozata értelmében fel kell számolni Dél-Libanonban a Hezbollah minden katonai jelenlétét, "ami azt jelenti, hogy az északi határon nem lesz többé egy olyan állam az államban, amely állandóan provokálja Izraelt". Nagyon fontosnak nevezte továbbá, hogy az ENSZ támogatásával a libanoni reguláris hadsereget telepítik a térségbe, helyreállítva Bejrút szuverenitását Dél-Libanon fölött.

Ezenkívül Izraelnek sikerült megsemmisítenie a Hezbollah sok nagy hatótávolságú rakétáját, amelyeknek Szíria és Irán általi pótlása ellentétes lenne a Biztonsági Tanács határozataival. A szóvivő kiemelte azt is, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak 30 napon belül konkrét javaslatokkal kell előállnia a BT 1559. számú, a Hezbollah lefegyverzését előíró határozatának
megvalósítására, amely határozat mindeddig írott malaszt maradt. Izrael diplomáciai előnyhöz jutott azáltal, hogy a konfliktus megszűntével a Hezbollahot "nagyítólencse alá vették nemzetközi szervezetek" - vélik a jeruzsálemi külügyminisztériumban.

A Bejrút lerombolt síita negyedében és Libanon más síita vidékein terjesztett plakátjain a Hezbollah azt állítja, hogy legyőzte a zsidó állam hadseregét. A Hezbollah egyik parlamenti képviselője, Haszan Fadlallah, akit a szervezet sárga lobogóit lengető tömeg üdvözölt Bejrút síita elővárosában, kijelentette újságírók előtt, hogy a menekültek "emelt fővel térnek vissza, mert az ellenállás nagyszerű győzelmet hozott nekik".

A menekülteket, akik már hétfőn visszamentek megnézni a romokat, Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető mosolygó arcképe fogadta az "Isteni győzelmet" hirdető posztereken. (A síita vezér neve is "Isten győzelmét" jelenti.) A kelet-libanoni Bekaa-völgyben fekvő Baalbek városban a Hezbollah autói hazafias dalokat harsogva cirkálnak, utasaik pedig a győzelem jelét mutatják. Hasonló jelenet szemtanúja volt az AFP tudósítója a Nabatíje városhoz közeli dél-libanoni Harúf faluban is.

(MTI/AFP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.