"Ki kellett adni magamból"

Több mint hatvan évig hallgatott róla, mostani meglepő - sokakat sokkoló - beismerésével lavinát indított el Günter Grass. A Nobel-díjas német író ugyanis bevallotta, hogy 17 évesen az egykori náci párt fegyveres alakulatának, a hírhedt Waffen SS-nek volt a tagja.

Az 1927-ben Danzigban (ma Gdansk) született világhírű író hivatalos életrajzában eddig az szerepelt, hogy a második világháború idején légvédelmi kisegítőként szolgált, majd katonaként Bajorországban esett fogságba. A Bádogdob, a Kutyaévek, a Patkánynő és a Ráklépésben című regények világhírű szerzője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott interjújában azt mondta: tengeralattjáróra jelentkezett, de nem vették be, viszont behívták az SS 10. páncélos hadosztályához.

A 78 éves Grass a hallgatását azzal indokolta, hogy bár soha egyetlen lövést sem adott le és bűntudatot sem érzett, szégyenérzet azonban megakadályozta abban, hogy feltárja saját háborús múltját. A titkot azonban nem tudta tovább tartani: "annyira nyomasztott, hogy végre ki kellett adni magamból" a történteket - mondta a FAZ-interjúban, hozzátéve: a háborús évekről, így a Waffen SS-nél eltöltött időről részletesen beszámol szeptemberben megjelenő önéletrajzi naplójában.

Grass a német háborús múlt feltárásának szimbolikus alakjának, egyfajta erkölcsi mércének számít. Hellmuth Karasek irodalomtörténész szerint egy 17 éves kamaszt nem lehetne felelőssé tenni, ha nem a később az erkölcsi bunkósbotot lengető Grassról lenne szó. Csalódottan nyilatkozott Grass életrajzírója, Michael Jürgs is, szerinte a Bádogdob szerzőjének erkölcsi tekintélye veszett oda. (D. A.)

Günter Grass
Günter Grass
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.