Egyre jobban ismerik jogaikat a magyarok

Egyre jobban ismerik jogaikat a magyarok, a korábban a jogismeret hiányának okaként megnevezett oktatásban is pozitív folyamatok indultak el. Az MTI tudósítójának a kedvező folyamatról a Szigeten a Fővárosi Bíróság, az Országgyűlési Biztos Hivatala és az Amnesty International Magyarország szakértője nyilatkozott.

Trappné Kiszely Rita bíró szerint az elmúlt években az embereknek egyre több lehetőségük nyílt arra, hogy megismerjék jogaikat. Amíg korábban a magyarok többsége olyan alapvető kérdésekkel sem volt tisztában, milyen jogi háttere van például egy vállalkozás elindításának, addig ma már az állampolgárok többségének nem okoz gondot a mindennapi joggyakorlás.

A szakértő szerint a javulás főként annak köszönhető, hogy egyre több és egyre erősebb jogvédő szervezet tevékenykedik Magyarországon, amelyek egyik fő célja a tájékoztatás, ráadásul a médiában is egyre több szó esik nemcsak a mindennapi jogsérelmekről, de az alapvető emberi, vagy kisebbségi jogokról is. Az iskolai tananyagban azonban még mindig kevés teret kap a jogok oktatása. Szinte csak a civil szervezetek által szervezett fakultatív foglalkozásoknak köszönhető, hogy a fiatalok egyre többet tudnak jogaikról. A javulás azonban nem ennyire egyértelmű a középkorú és az idősebb korosztály esetében - tette hozzá a Fővárosi Bíróság munkatársa.
Hasonlóan látja a helyzetet Haraszti Katalin, az Országgyűlési Biztos Hivatalának főosztályvezető-helyettese is, aki szerint a hozzájuk fordulók számának alakulása is jól mutatja, hogy a magyarok tudatosabb joghasználókká váltak. A hivatal 1995-ös indulása után hirtelen megugrott az ombudsmanokhoz írt kérelmek száma, sokszor olyan ügyekkel keresték meg őket, amely nem tartoztak a hatáskörükbe, vagy jogi eszközökkel nem is lehetett segítséget nyújtani - mondta a szakértő. Volt olyan év, amikor 11 ezer eset futott be hozzájuk, ma már ez a szám tartósan évi hétezer körül mozog. Haraszti Katalin szerint az állampolgárok megtanulták, hogy mire való az intézmény, megtanultak élni a jogaikkal.

A főosztályvezető-helyettes hozzátette, hogy az esetek számát tekintve Magyarország a középmezőnybe tartozik az Európai Unióban. Általában azokban az országokban nő a jogsérelmekről szóló bejelentések száma, amelyekben még frissek az ilyen jogorvoslatot kínáló intézmények, az állampolgárok ugyanis kezdetben nem tudnak pontosan élni a lehetőséggel.
Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország vezetője azonban rámutatott arra, hogy még mindig jelentős különbség van Magyarország és a nyugat-európai államok között az emberek jogismeretében. Azt azonban a civil szervezet képviselője is elismerte, hogy sokat javult a helyzet a korábbi évekhez képest. Példaként említette, hogy az ország uniós csatlakozása után egyre nagyobb politikai és civil nyomás nehezedik az oktatásra is, hogy nagyobb szerepet kapjon a tananyagban a jogok és kötelezettségek tanítása, ennek azonban szerinte egyelőre még nem lehet látni az eredményét.

A szakértők rámutattak arra, hogy fejlett, több évszázados demokráciákban az állampolgárok is jobban ismerik jogaikat, így a társadalom fejlődésével Magyarországon várhatóan tovább javul a helyzet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.