A Lungo Drom csatlakozik a Jó reggelt, Magyarország! kiáltványhoz

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség csatlakozik a Fidesz vezetői által közzétett Jó reggelt, Magyarország! kiáltványhoz - mondta a szervezet vezetője szombati sajtótájékoztatóján Budapesten. Az MSZP szerint a lépés sérti a civil szervezetek létjogosultságát.

Farkas Flórián érvei szerint nem csupán azért csatlakoznak a kiáltványhoz, mert a Lungo Drom a Fidesszel szövetséges szervezet, hanem azért, mert a Gyurcsány-csomag valamennyi társadalmi réteget sújtja, viszont a megszorítások a cigányság szemszögéből társadalmi robbanáshoz vezethetnek.

Mint elmondta, a romák között 80-90 százalékos a munkanélküliség, a jelenleg foglalkoztatott romák vállalkozásokban vagy "feketén" tudnak csak elhelyezkedni. Hozzáfűzte, az áfa-kulcs emelése nem csak az alapvető élelmiszerek árának drasztikus emelkedését vonja maga után, hanem a tömeges elbocsátásokat is.

"Azzal, hogy a Gyurcsány-hazugságcsomag az oktatás, a képzés lehetőségét szigorítja, a romák szempontjából a tudás és a jövő kapuját zárja be" - fogalmazott a fideszes parlamenti képviselő.

Véleménye szerint "óriási mértékben fog emelkedni az analfabetizmus", illetve a funkcionális analfabetizmus, ha vasúti vonalakat szüntetnek meg, buszjáratokat csökkentenek, mert a roma gyerekek nem tudnak majd mivel iskolába járni.

A Lungo Drom elnöke felidézte, hogy Szlovákiában a két évvel ezelőtti szociális intézkedések és megszorítások éhséglázadáshoz vezettek, ami figyelmeztető jel volt Európa számára. Farkas Flórián úgy vélekedett, hogy Magyarországon is hasonló folyamat mehet végbe.
Teleki László, az MSZP-frakció tanácsadója az MTI-nek a hírre reagálva leszögezte: a Lungo Drom nem teheti meg, hogy politikai eszközöket próbál felhasználni a civil szervezeti szektorban.

"A lépés sérti a civil szervezetek létjogosultságát" - tette hozzá, hangsúlyozva: a Lungo Drom vezetésének át kellene gondolnia döntését.

A Lungo Drom egy személyben csatlakozik, vagy a tagság nevében - tette fel a kérdést az egykori Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium roma ügyekért felelős politikai államtitkára.

A cigányság egyik szervezete nem teheti meg a magyarországi cigányság nevét felhasználva, hogy szentesíti a Fidesz és a szélsőjobboldali MIÉP együttműködését - mondta Teleki László, utalva a Fidesz és a MIÉP önkormányzati választásokra kötött helyi megállapodásaira.
A július 22-én Tusnádfürdőn nyilvánosságra hozott Jó reggelt, Magyarország! című

kiáltványhoz, amelyet Gál Kinga, Orbán Viktor, Németh Zsolt, Varga Mihály, Navracsics Tibor, Szájer József, Schöpflin György és Gyürk András jegyez aláírásával, a Fidelitas, a KDNP és más Fidesszel szövetséges szervezetek is csatlakoztak. A párt kiáltványhoz kapcsolódó aláírásgyűjtése szerdán kezdődött meg a köztereken.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.