Tihanyban, Aszófőn, Balatonfüreden szennyezett az ivóvíz

Megtiltotta Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden az ivóvíz fogyasztását és főzésre való felhasználását a megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) pénteken. Az ÁNTSZ nem tud megbetegedésről.

Az intézkedést az ivóvízbázis szennyezettsége miatt kellett elrendelni. A szennyezés okait vizsgálják - áll az OTH közleményében. A korlátozás mindaddig érvényben marad, amíg a vonatkozó határértékek újból megfelelnek az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeknek - olvasható a dokumentumban.

A közlés szerint az érintett településeken az ivóvizet az önkormányzat biztosítja.

Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője elmondta: a szennyezést a helyi vízmű munkatársai rutinellenőrzés során észlelték, és azonnal tájékoztatták a kistérségi ÁNTSZ-t. Mint mondta, lakossági megbetegedésről egyelőre nem tudnak.

Azonnali vizsgálatot rendelt el a környezetvédelmi tárca

R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az ügyben Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter azonnali vizsgálatot rendel el. Kifejtette: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium  tulajdonosként meggyőződött arról, hogy Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a fertőzött kutat lezárta. A vízellátás egy másik kútból folyamatos. A szóvivő beszámolt arról, hogy a miskolci esethez hasonlóan most is egy talajhoz közeli karsztkút okozta a szennyeződést, de  ezúttal egy másik baktériumfajta.

A probléma érinti a Hotel Marina szállót is, de kezelni tudjuk a helyzetet - nyilatkozta Gehl György szállodaigazgató-helyettes pénteken kora este az MTI-nek. Elmondta: közel félezer vendégüket már tájékoztatták a  helyzetről, és flakonos vizet bocsátanak a rendelkezésükre, amíg szükséges. A szálló vezetője közölte azt is: a vízművektől úgy értesült, hogy a korlátozást legkorábban hétfőn oldják fel.

Egy, az MTI által megkérdezett aszófői kempingben azt mondták: telefonon tájékoztatták a kempinget az ivóvíz fogyasztási tilalomról, amelynek alkalmazottai erre felhívták a vendégeik  figyelmét.

A balatonfürdei Állami Szívkórház főorvosa, Török Mária az MTI-vel pénteken este közölte: azt a tájékoztatást kapták, hogy az intézmény vízellátását nem érinti a szennyeződés.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.