Az izraeli légierő ismét bombázta Bejrútot

Az izraeli légierő péntekre virradóra ismét bombázta Bejrút déli negyedeit. A Libanon Hangja rádió szerint több helyen is tűz keletkezett, és vastag füstoszlopok emelkedtek a városnegyed fölé. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Az izraeli légierő péntekre virradóra Libanon északi részét is bombázta. Akkar tartományban, a szíriai határ közelében fekvő Balenat al-Hissza térségében tizenegy polgári személy meghalt és kilenc megsebesült kórházi források szerint.

A két hullámban végrehajtott légitámadás egyik célpontja a szíriai határon lévő Arida határállomáshoz vezető út volt, a másik pedig egy híd volt Akkar tartományban.

A rendőrség közlése szerint izraeli harci gépek Kelet-Libanonban ismét bombázták a Bejrút-Damaszkusz útvonalon található Masznaához vezető utat és az annál északabbra fekvő, Libanont a szíriai Homsszal összekötő utat.

Oroszország új ENSZ-határozattervezetet nyújt be

Új határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsába Oroszország, amely 72 órás tűzszünetre szólít fel humanitárius okokból. Előzőleg Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-képviselője újságírókkal azt közölte, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások a Biztonsági Tanácsnak a libanoni konfliktus rendezését célzó határozattervezetéről. "Az amerikaiak és a franciák nem tudtak megegyezni, továbbra is folytatják a tárgyalásokat. Ma (csütörtök) este az Oroszországi Föderáció egy humanitárius fegyverszünetet célzó határozattervezetet nyújt be a Biztonsági Tanácsba, amely az ellenségeskedések 72 órás időtartamra történő azonnali beszüntetésére szólít fel - közölte Csurkin újságírókkal a BT öt állandó tagjának tanácskozása után. A határozattervezet kéri valamennyi érintett felet és a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen adja meg a szükséges humanitárius segítséget Libanon polgári lakosságának.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet egyelőre nem kívánta kommentálni az orosz javaslatot. Bolton és más diplomaták előzőleg sejtetni engedték, hogy Biztonsági Tanácsban és az Arab Liba küldöttségével folytatott intenzív tárgyalások után közel van a megállapodás.

Fauzi Szallúh libanoni külügyminiszter csütörtök este az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a Párizs és Washington által kidolgozott határozati javaslatokat, mivel azok nem szólítanak fel "azonnali tűzszünetre". "Megkaptuk a határozattervezet szövegét, mind a Franciaország, mind az Egyesült Államok által kidolgozott változatot" - mondta a miniszter, aki szerint egyik változat sem felel meg a libanoni törekvéseknek, mivel nem rendelkezik azonnali tűzszünetről. A libanoni politikus szerint a két tervezet felszólít ugyan az ellenségeskedések beszüntetésére, ami a Hezbollah minden támadására vonatkozik, de Izrael csupán a támadó hadműveleteknek vetne véget, és az ellenállásnak (a Hezbollah libanoni síita szervezetnek) így nem lenne joga reagálni a defenzívnek minősített hadműveletekre.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) feladatait, nagyságát és felszerelését kibővítenék és a 20 ezer fős ENSZ-erőt már az izraeli kivonulás előtt felvonultatnák, míg Franciaország az UNIFIL és a libanoni hadsereg telepítésével párhuzamosan az izraeli hadsereg szakaszos kivonulását javasolja.

Izrael elutasította a 72 órás tűzszüneti javaslatot

Izrael elutasította pénteken a libanoni háborúban 72 órás tűzszünetet indítványozó orosz javaslatot. "Rossz ötletnek tartjuk" - mondta Dan Gillerman ENSZ-nagykövet az izraeli közszolgálati rádióban. Azzal indokolta az elutasítást, hogy az oroszok által javasolt tűzszünet csak a Hezbollahnak kedvezne, mert a libanoni síita szervezet fegyveresei így, lélegzetvételnyi szünethez jutva, rendezni tudnák soraikat, és "összeszedhetnék magukat" az izraeli csapások után.

Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-képviselője csütörtökön nyújtotta be Moszkva határozati javaslatát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, azzal érvelve, hogy "kudarcba fulladtak" a libanoni háborús válság megoldását célzó francia-amerikai határozattervezetről folytatott tárgyalások. Washington viszont éppen azzal az indoklással bírálta az orosz indítványt, hogy az csak elvonja a figyelmet az átfogó megoldást célzó francia-amerikai javaslatról.

Ismét Hezbollah-rakéták csapódtak be Észak-Izraelre

A libanoni Hezbollah síita szervezet milíciája pénteken legalább kéttucat rakétát zúdított Észak-Izraelre, köztük Haifa városára. Izraeli sajtójelentések szerint Haifában két épületet telibe találtak a rakéták. A támadásnak sebesültjei vannak, de egyéb részletek egyelőre nem ismertek.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerdán arra buzdította Haifa arab lakosait, hogy hagyják el a várost. Haifát július 12, a konfliktus kezdete óta többször is érte már rakétatámadás, amelyek eddig összesen 12 áldozatot szedtek. Haifa Izrael harmadik legnagyobb városa, 275 ezer lakosának mintegy 20 százaléka arab. A Hezbollah libanoni területről indított rakétái eddig 38 ember életét oltották ki Észak-Izraelben.

(MTI)

Tûz ütött ki Haifában a Hezbollah rakétatámadása után
Tûz ütött ki Haifában a Hezbollah rakétatámadása után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.