Jövőre már apadnak a reálkeresetek

Idén még csak a reálkereset növekedési ütemének mérséklődésére, januártól azonban már komoly visszaesésre lehet számítani - állítják a pénzügyi elemzők.

Bár az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tavaly született megállapodás a reálkereset tárgyában, a szakértők és a szociális partnerek szerint a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedéseinek köszönhetően jövőre biztosan nem lesz tartható az idei 3,5 százalékos növekedés.

Bíró Péter, a GKI Gazdaságkutató Rt. munkatársa elmondta, az idei évre átlagosan 6,4 százalékos nettókereset- és 3,3 százalékos reálkereset-emelkedéssel számolnak. A jövő évre már erős visszaesés várható, ami a költségvetési szférában három százalék körüli csökkenést, a versenyszférában pedig leginkább a változatlanságot jelenti.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője, Török Zoltán megerősítette, az ő számításaik is azt mutatják, hogy már ettől a hónaptól komoly hatása lesz az áfaemelésnek, a forint gyengülésének és - ennek nyomán - az áremelkedéseknek. Az éves adatokat nézve az idei átlagos 3,5 százalékról jövőre akár 6,5 százalék fölé is emelkedhet az infláció. Ez azt jelenti, hogy a reálkeresetek emelkedő tendenciája 2005-ről 2006-ra ugyan még nem törik meg - köszönhetően elsősorban a viszonylag "sikeresen" zárt első fél évnek -, 2007 januárjától azonban erőteljes reálkereset-csökkenés várható - állítja az elemző. Nyeste Orsolya, az Erste Bank pénzügyi elemzője hozzátette, elemzéseik szerint ez akár 2-5 százalék közötti mérséklődést is jelenthet.

A reálkeresetek évi 3,5 százalékos növekedéséről tavaly ősszel kötött megállapodást a kormányzat a szociális partnerekkel. A Gyurcsány-csomag idei, nyári meghirdetése után a munkáltatói és szakszervezeti oldal képviselői júniusban már jelezték: számukra elfogadhatatlan, hogy nem teljesül az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tavaly született megállapodás.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a reálkereset-változás a jövő év elejétől lesz igazán szembetűnő, de nem tagadja, hogy a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedéseinek idén ősszel, az önkormányzati választások idején már érzékelhető lesz a hatása.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára sem túl bizakodó, a maga részéről már azt is sikernek tartaná, ha 2007-ben a versenyszférában nem csökkennének a reálkeresetek.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Kisosz) elnöke leszögezte, az ő számításaik határozottan csak annyit mutatnak, hogy kiszámíthatatlan, mi fog történni a piacon. Hozzátette: az idei év gazdasági eredményei nem rosszak, véleménye szerint a reálkereset-emelkedés mértéke nem fog jelentősen visszaesni. Elmondta, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tavaly ősszel kötött megállapodást a gazdasági körülmények változása miatt biztosan újra kell majd tárgyalni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.