Ínyencek levélszürete
Átlagos étkezési szokásaihoz egy család megtermelheti magának a friss konyhai fűszereket. Lendít egy-egy vendégfogadáson, ha saját terméssel ékesítjük a tálat, vagy menta kerül a szorbetbe, koktélba. Boltokban vásárolható cserepes növényekből bárhol és bármikor lehet fűszerkertet telepíteni. A kezdő kertészkedőknek a levelükért tartott fűszernövényekkel érdemes próbálkozniuk.
Az illatos, aromás növények nem szépségükért érdemlik meg a gondoskodást. Célszerű őket egymástól elválasztani kőből, fóliából mélyen a földbe ásott kerítéssel. Jó megoldás az is, ha az egyes fajokat kiszuperált, alul teljesen kivágott, földbe ásott vödörben neveljük. Csokrot (bouquet garni) illik belőlük ültetni. Mielőtt valaki fűszernövények termesztésével és alkalmazásával próbálkozik, tudnia kell: a felszabaduló aromák igencsak étvágygerjesztők. Senki se csodálkozzon, ha családtagjai falánkabbak és súlyosabbak lesznek. A friss fűszernövények felhasználása előtt nem árt a régi szakácskönyveket átlapozni, mert használatuk, adagolásuk jócskán eltér a boltban vásárolható fűszerkészítményekétől.
Kompótok, sütemények ízesítésére való az ánizs, amely fél méter magasra növő, egyéves növény. Ilyenkor még vethető. Magas illóolaj-tartalmú termése nyár közepére érik be. Étvágyjavító hatású.
A mentafélék kétéves növények, levelük nem csak teának való: egyes ételeknek is pikáns ízt ad. Vigyázat! leveleiből a gourmand csigák is szívesen lakmároznak.
A citromfű megszárított hajtásai és levelei étvágyfokozó, nyugtató anyagokat is tartalmaznak.
A csombor levele gyümölcssalátákba való. Jótékony hatása, hogy csökkenti a babételek okozta felfúvódást. Aki már használta, tudja, hogy csak közvetlenül a főzés befejezése előtt szabad az ételhez adni.
Gyömbér nélkül nem képzelhető el egyetlen fűszerkert sem. Rizómájával szaporítják. A növényt cserépben ajánlott tartani, és télre a szobába kell vinni. A gyömbér könnyen hámozható, de hatóanyagának a java közvetlenül a héj alatt található, ezért nem szabad vastag héjjal pucolni. Szárítás után őrölve lehet tárolni.
A kaporhoz csak egyetlen megjegyzés kívánkozik: aki egyszer beengedte a kertbe, nehezen szabadul meg tőle. A kaporhoz képest a kakukkfű az egész kert kellemes vendége. Érdemes a gyepen elszórva ültetni. Ha a fűnyíró nincs a legalacsonyabb fokozatra állítva, a kakukkfű együtt él a fűfélékkel. A kutyás kertekbe is ajánlható: a legtöbb eb szívesen hempereg a kakukkfűben - mintha örülne annak, hogy bundája átveszi a markáns illatot. Ennek a fűszernövénynek a leveleit virágzás idején kell szedni. A kakukkfüvet is húsok és a nehezen emészthető zöldséglevesek ízesítésére használják. Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító.
Az egyméteresre megnövő lestyánnak - vagy ahogy többen ismerik, vegetának - a levele és a gyökere felhasználható. Levele markáns illatú, ezért igen kevés elegendő belőle. A zellerre emlékeztető ízű növény levelei sültekhez, levesekhez valók. Lereszelt nyers gyökere a salátákat savanyítja.
Az örökzöld, télen takarást igénylő levendula dúsan ágas félcserje. Nemcsak édességeket, lekvárt ízesítő fűszernövény, hanem hangya-, levéltetű- és molyriasztó is.
A szurokfű vagy oregánó régi magyar fűszer. A szurokfű szétterülő évelő, tőosztással szaporítható növény, levelei a süteményeknek is finom ízt adnak, és gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaznak.
A fűszernövények betakarításának ideje általában a nyár közepe. A levágott hajtásokat ajánlatos egy-egy kiadós eső után szedni, vagy a kötegbe kötés előtt lemosni. A kévéket szellős, árnyékos helyre kell akasztani, és egy-két hétig szárítani. De lehet asztalon, földre terített papíron vagy szárítókereten, aszalókosárban is. Arra kell ügyelni, hogy se tűző nap, se nedvesség ne érje. A napsugarak ugyanis lebontják az értékes illó anyagokat, a nedvesség hatására pedig a növény elrohad.
Ezután a leveleket le kell húzni a már száraz szárról, és a felhasználásig kis vászonzacskókban, fém- vagy üvegedényben tárolni.
Jövő héten a nyár végi kerti előkészületekről írunk.