Meghalt Pénzes Henrietta

Tegnap hajnalban a budapesti Szent István Kórházban meghalt a Makó külterületén július 20-án megerőszakolt, majd felgyújtott magyarcsanádi lány, Pénzes Henrietta. A támadással gyanúsított 15 éves fiú előzetes letartóztatását meghosszabbították.

Az intenzív terápiás gyógykezelés és az operációk ellenére csütörtök hajnalban a fővárosi Szent István Kórházban meghalt a 18 éves Pénzes Henrietta. Magyarcsanádon, a Pénzes család lakóhelyén hamar értesültek a helyiek a tragikus hírről. Az általunk megkérdezett helybeliek körében a felháborodás és a döbbenet lett úrrá. A közhangulatot jelzi, hogy a település központjában percek alatt féltucatnyi helybeli követelte a tettes szigorú megbüntetését. Közülük azonban senki sem tudta elképzelni, hogy a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő, a borzalmas tett elkövetésével gyanúsított 15 éves makói K.András egyedül felelős Henrietta tragédiájáért.

A K. Andrást - apja két évvel ezelőtti öngyilkossága óta - egyedül nevelő édesanyja a napokban névtelen fenyegető levelet kapott, amelyben koporsót és akasztófát rajzoltak az asszonyt és a fiát jelképező sematikus rajz mellé, odaírva: "Megdöglötök", valamint "Muki élt 15 évet". A levelet - a postai bélyegző szerint - Cegléden adták fel. A boríték nem volt pontosan megcímezve, csak annyi állt rajta: Juca mamának, Makó - valamint az asszonynak az egyik újságból kivágott fényképe. K. Andrásné azt mondja: napok óta nem mer otthon aludni, s 19 éves lányát is félti a bosszúállóktól. Az asszony úgy véli: tanúvallomásával egyedül a lány bizonyíthatta volna azt, hogy a fia ugyan ott volt a helyszínen, de nem ő követte el a bűncselekményt.

A rendőrség egyetlen gyanúsítottja pedig továbbra is a környéken Mukiként ismert makói kamasz. A tegnap tudomásunkra jutott információk szerint a nyomozó hatóság biztos abban, hogy egyetlen személy követte el a bűncselekményt. A Csongrád Megyei Főügyészség K. András előzetes letartóztatását október 21-éig meghosszabbította, s a minősítés is súlyosbodott: nyereségvágyból és más aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják a fiút. (Henrietta támadója elvette a lánytól a mobiltelefonját, és a gyűrűit is lehúzta.) Az augusztus 8-án kelt határozat indoklásában az áll: "A folytatólagosan kihallgatott tanúk vallomása és más bizonyítékok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a bűncselekményt egy személy követte el." Az okirat kitér S. Norbertre, Henrietta barátjára is, aki a bűntény hajnalán azzal bízta a lányt K. Andrásra, hogy kísérje őt el a buszmegállóig. K. András viszont a 27 éves S. Norbertre vallott. A főügyészi leirat szerint azonban - az eddigi bizonyítékok alapján - S. Norbert nem gyanúsítható a brutális bűncselekmény elkövetésével.

Henrietta tragédiája kapcsán Osváth Józsefné, a Budapesti Javítóintézet pszichológusa - aki három évtizede foglalkozik fiatalkorú bűnelkövetőkkel - azt mondja: leginkább a családi és lakóhelyi környezet tehető felelőssé azért, ha egy fiatal a makóihoz hasonló tettet hajt végre. Hozzátette: egyes fiatalokat nincs, ami visszatartson attól, hogy egyre súlyosabb bűncselekményeket kövessenek el. Sem a család, sem az iskola nem tud olyan védő közeget nyújtani számukra, amely meggátolhatná a cselekmények elfajulását. A szakember különösen veszélyeztetettnek tartja az iskolából magatartás-problémáik miatt kimaradó, érzelmileg - nemritkán enyhe fokban értelmileg is - sérült fiatalokat. Ők gyakran családjukban, tágabb környezetükben, továbbá az erőszakos filmek által is azzal szembesülnek, hogy agresszióval minden megoldható.

l Az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetésekor tizenhatodik életévét be nem töltött fiatalkorúra kiszabható börtönbüntetés leghosszabb tartama tíz, halmazati büntetés esetén tizenöt év - idézte Csendes László alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője a büntető törvénykönyv fiatalkorúakra vonatkozó passzusát. Csendes László hozzátette: ijesztő tendencia, hogy - bár a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma az utóbbi időszakban számottevően nem változott, azok egyre brutálisabbakká válnak.

Az egyik fenyegetõ levél
Az egyik fenyegetõ levél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.