Pénzért sem adták Kun Béla nevét a hortobágyiak

A hortobágyiak pénzért sem voltak hajlandók Horthy Miklósról utcát elnevezni a faluban, ahol a közelmúltban új utcanévtáblákat helyeztek ki. A Kun Béla utca megmaradt, mert Horthyt annak idején népszavazáson elvetették. Mi áll a hortobágyiak döntésének hátterében?

A Hajdú-Bihar megyei Hortobágy községet járva a hagyományos pusztai életformára utaló utcanevek - Csikós, Bojtár vagy Számadó - között föltűnt számomra egy, a rendszerváltás óta folyamatosan vitatott megítélésű történelmi alak neve az egyik utcanévtáblán: Kun Béláé, aki a Tanácsköztársaság külügyi népbiztosa volt. Azt hinnénk, hogy az elmúlt tizenhat évben lecserélődtek már a kommunizmushoz valahogy köthető személyekről elnevezett utcanevek. Hinnénk, hogy az embereket talán zavarja egy-egy, sokak szemében "kompromittáló" elnevezés, de sok helyütt ez sem igaz, s éppen a hortobágyi Kun Béla utcaiak esete bizonyítja ezt.

Mi történt? Egy Amerikában élő magyar tízezer forintot akart fizetni az utcabelieknek családonként azért, ha az utcájukat Kun Béla helyett Horthy Miklósról nevezik el. Az emberek azonban visszautasították az ajánlatot: Kun Béla maradt, az amerikai magyar - B. Géza Floridából - pedig csalódottan távozott.

Félreértés ne essék: Kun Béla neve nem azért maradt a hortobágyi utcanévtáblán, mert az utca lakói szimpatizálnak az 1919-es Tanácsköztársaság külügyi népbiztosának tetteivel.

- Idejött az az ember Amerikából, és obszcén szavak kíséretében összefirkálta a névtáblánkat - meséli Nagy Béla, a Kun Béla utca egyik lakója. - Azt mondta, hogy ezt a magyar népért teszi, és lehordta az itt lakókat, amiért eltűrjük Kun Béla nevét. Elismerem, nem vagyunk történészek, csak egyszerű, tisztességes munkából élő emberek, de nem lehet velünk sértő hangon beszélni. Még akkor sem, ha valaki egyenesen Amerikából érkezik.

Az éppen Hortobágyon turistáskodó, de 1944 óta az Egyesült Államokban élő B. Géza azt kiabálta az utcában, hogy Kun Béla kommunista gyilkos volt. Majd fölajánlotta a lakóknak, hogy családonként tízezer forintot fizet nekik a név megváltoztatásáért. Azt javasolta, hogy legyen Horthy Miklós utca a Kun Béla utcából. Nagy kiadást ez nem okozott volna neki, mert a rövidke utcában mindössze négy család lakik. De a lakók mindegyike visszautasította az ajánlatot.

- Ha átnevezték volna az utcát, át kellett volna íratni minden hivatalos okmányunkat - magyarázza Nagy Béla. - Ezt pedig senki sem akarta. Hiszen ez hosszadalmas utánajárásba és tetemes költségbe került volna. De nem is ez volt a legfontosabb indoka az elutasításnak, hanem az amerikai viselkedése. Hogy jön ő ahhoz, hogy sértegessen minket Kun Béla miatt, ő, akihez semmi közünk?!

Ezután az amerikás magyar emelte az összeget: a helyi önkormányzatnak írott levelében már azt az ajánlatot tette, hogy egymillió forintot adományoz a hortobágyi gyerekek javára, ha a képviselő-testület átnevezi az utcát.

- A testület nem utasította el azonnal az ajánlatot, hanem véleménynyilvánító népszavazást rendelt el - tudtam meg Vincze Andrásné jegyzőtől. - A kérdés az volt: legyen-e Horthy Miklós utca, vagy maradjon Kun Béla utca? A lakosság úgy döntött, hogy nem kívánja megváltoztatni a Kun Béla utca nevét.

B. Géza ezután levelet írt az önkormányzatnak, amelyben úgy fogalmazott: "Agymosott, megtört emberekkel nem akar harcolni."

Meg akartam kérdezni
B. Gézát is arról, hogy az országban másutt is indított-e hasonló akciót, és ott vajon sikerrel járt-e, de floridai otthonában többször is hiába hívtam telefonon, nem sikerült beszélnem vele. Sajnáltam, mert megkérdeztem volna tőle azt is, hogy egyszer megfizeti-e a hortobágyi önkormányzatnak okozott károkat. Az általa öszszefirkált utcanévtáblát ugyanis az önkormányzatnak kellett kicseréltetnie. Nem nagy költségről volt szó - valójában csak néhány ezer forintról -, de egy olyan, sok gonddal küszködő településen, mint Hortobágy, minden forint számít.

Igaz, nem mindenáron.

A Hajdú-Bihar megyei településen nem cserélték le az utcatáblát Horthy Miklós nevére
A Hajdú-Bihar megyei településen nem cserélték le az utcatáblát Horthy Miklós nevére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.