Puccskísérlet a budai Várban

A Nagy Gábor Tamás fideszes budavári polgármester elleni fegyelmi eljárás megindításáról és tisztségéből való felfüggesztéséről határozott szerda este az I. kerületi képviselő-testület többsége.

- Igen, négy évvel ezelőtt valóban megszavaztam a Várkert Bazár hasznosításának szerződését, amivel most támadnak - mondja Nagy Gábor Tamás. A kerület által delegált tagi képviselő volt, s meggyőződése szerint törvényesen járt el. - Sajnos politikai ellenlábasaim úgy tesznek, mintha a dolog most történt volna, s eddig nem tudtak volna róla. Elfelejtik, hogy tavaly szeptemberben éppen én hangoztattam: a Várbazár felújítását az állam ne adja ki a kezéből, és ne véglegesítse a befektetővel négy évvel ezelőtt kötött előszerződést, mert az azóta elkészült felújítási tervekben plázaszerű hasznosítás szerepel. Az elmozdításomra tett kísérlet a kampány része. Mondhatnám személyes bosszú - értékel Nagy Gábor Tamás. Az ő olvasatában Vaskor László alpolgármester, az MDF polgármesterjelöltje és Görög Tibor alpolgármester - volt Fidesz-tag - személyes sértettségből fordultak ellene. Ők és két "famulusuk" a szocialista-szabad demokrata képviselőkkel szavaztak, így egy szavazattöbbséggel el tudták fogadtatni a fegyelmi eljárás megindításáról szóló javaslatot. A jegyző az eljárással szemben törvényességi kifogásokat emelt, s a közigazgatási hivatalhoz fordult. Nagy a bírósághoz fordul, s a polgármesteri feladatokat továbbra is el kívánja látni.

A testület ideiglenesen Görög Tibort bízta meg a meg a polgármesteri feladatok ellátásával, ő azonban szabadságon van. Telefonon azt mondta: ügyvédi szakvélemény szerint törvénytelen volt, hogy négy évvel ezelőtt az előírt versenytárgyaláson kívül kötött előszerződést a Budavári Kht. a Foundation Kft.-vel a Várbazár hasznosítására. Akkor tagi képviselőként (az NKÖM és a KVI képviselői mellett) a polgármester is megszavazta, de erről nem tájékoztatta a testületet. Ezért kezdeményeztek most ellene fegyelmit.

Vaskor László, a javaslat előterjesztője szerint "épp a nagy elhallgatás miatt" csak most jutott tudomásukra, hogyan szavazott anno a polgármester. Szerinte nem volt joga ilyen szerződéshez hozzájárulni, hiszen a törvény csak társasági és közhasznú szerződések aláírására jogosítja fel.

A mostani "puccskísérlet" előzménye lehet, hogy a polgármester és két helyettese között rég megromlott a viszony; Görög Tiborral fideszes belharcok következtében, Vaskor Lászlóval szakmai és személyes ellentétek miatt. E viszályokhoz köthető, hogy a kerületi Fidesz-szervezet nem támogatta Nagy jelöltségét, ahogy a fővárosi jelölőbizottság sem, az országos vezetés azonban igen. Vaskor az országgyűlési választásokon is indult Nagy Gábor Tamással szemben, és most is pályázik a polgármesteri székre.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményben tudatta: politikai támadásnak tekintik a Fidesz-KDNP közös jelöltjeivel szemben induló alpolgármesterek által Nagy Gábor Tamás ellen indított lejárató-kampányt, és kiáll a polgármester mellett.

Beindult a daráló Nagy Gábor Tamás ellen
Beindult a daráló Nagy Gábor Tamás ellen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.