Tarlós István nyílt levélben fordult Demszky Gáborhoz

Nyílt levélben fordult csütörtökön Budapest főpolgármesteréhez, DemszkyGáborhoz Tarlós István független főpolgármester-jelölt, hogy anyilvánosság előtt kapjon választ az elsősorban a BKV Zrt. és aFővárosi Önkormányzat gazdálkodását érintő kérdéseire.

Tarlós István az MTI-hez is eljuttatott levelében többek között arra kíváncsi, hogy "miért tervezi a főváros évek óta tudatosan veszteségesre a BKV-t, dacolva a hatályos jogszabállyal és az Állami Számvevőszék állásfoglalásával". A független főpolgármester arra is választ vár, hogy miért nem ad a főváros pénzt a BKV-nak üzemeltetési célokra.

Kérdésként vetette fel azt is, hogy az elmúlt időszakban történt troli-, busz- és villamosmeghibásodások miatt kit terhel politikai felelősség, valamint miért nem változtattak a cég vezetésen, a társaság struktúrájában.

Tarlós István a BKV Zrt.-t érintő kérdések mellett az útfelújításokkal kapcsolatos, szerinte építészszervezési képtelenségnek tartott útlezárások ügyében is választ vár.

A Fővárosi Önkormányzat esetében Tarlós azt szeretné tudni, hogy hol és mennyi kölcsönt vett fel eddig a helyhatóság, hogyan tudják megőrizni a fizetőképességét az év utolsó hónapjaiban, mi lesz a Podmaniczky-program fedezete és lesz-e pénz az új uniós pályázatok önrészeire.

A független főpolgármester-jelölt azt kérte Demszky Gábortól, hogy személyesen, a nyilvánosság előtt válaszoljon a kérdéseire.

Demszkyék Aba Botond lemondását várják

A fővárosi koalíció tagjai közül többen azt várják, hogy Aba Botond, a BKV Zrt. vezetője önként lemond majd vezérigazgatói posztjáról a Combino villamosok körüli problémák miatt. Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó, magukat "koalíciós forrásként" megnevező politikusok azt mondták: elvárják a cég vezetőjétől, hogy maga jelentse be távozását.

Demszky Gábor délutáni sajtótájékoztatóján azt közölte: elkészült a jelentés a villamospályával kapcsolatban, és azt délután nyilvánosságra is hozzák. A főpolgármester ugyanakkor nem kívánt a  személyi felelősség kérdésével foglalkozni az újságírók számtalan kérdésére sem, bár megismételte korábbi közlését: megingott a bizalma Aba Botondban.

Demszky Gábor elmondta, a jelentés és az ahhoz tartozó határozati javaslat várhatóan a Fővárosi Közgyűlés elé kerül augusztus 31-én.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.