Tömeggyilkosságot akadályozott meg a brit rendőrség

A legmagasabb szintre emelték csütörtökön Nagy-Britanniában a terrorveszély elleni készültség szintjét, miután a rendőrség bejelentette, hogy meghiúsított több készülő merényletet, amelyek célja - Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő - utasszállító repülőgépek felrobbantása lett volna. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint a merénylethullámban három-három repülőgép szinte egyidejű felrobbantását akarták elkövetni, összesen kilenc repülőgépet terveztek a levegőben megsemmisíteni.

A Scotland Yard bejelentése szerint a rendőrség 21 gyanúsítottat vett őrizetbe a csütörtökre virradó éjszakán London térségében és a második legnagyobb brit városban, Birminghamben e készülő merényletekkel összefüggésben. A terroristák mintegy tíz légijárat egyidejű felrobbantására tettek kísérletet. A merényletre készülők terve az volt, hogy kézipoggyászukban viszik a fedélzetre a robbanószerkezetet, a rendőrség gyanúja szerint folyékony robbanószert. A Sky News brit hírtelevízió értesülése szerint a terroristák célpontja Londonból, Manchesterből és Glasgow-ból felszálló járatok lettek volna. A Sky News úgy tudja, hogy az őrizetbe vett személyek mindegyike pakisztáni vagy dél-ázsiai származású brit állampolgár.

A rendőrség terrorellenes harccal foglalkozó különleges egysége és a brit titkosszolgálatok hónapokig tartó közös, titkos terroristaellenes művelettel leplezték le az összeesküvést - áll a Scotland Yard jelentésében. A rendőrség szerint a terroristák "elképzelhetetlen mértékű tömeggyilkosságra" készültek.

E bejelentés és a fokozott készültség kihirdetése nyomán szigorították a biztonsági intézkedéseket az ország repülőterein, és a Nagy-Britanniából induló repülőjáratokon. A British Airways brit légitársaság tájékoztatta az utasokat, hogy egyelőre nem vihetnek magukkal a fedélzetre kézipoggyászt. Ez a korlátozás minden légitársaság minden járatára vonatkozik, amely az ország repülőtereiről száll fel. Az utasok csak úti okmányaikat, szemüvegüket és néhány más, a légiforgalmi hatóságok által tételesen felsorolt tárgyat vihetnek magukkal a fedélzetre. Tilalmi listán vannak egyelőre a folyadékok, továbbá a laptopok és a mobiltelefonok is, illetve minden olyan eszköz, amely elemmel vagy akkumulátorral működik.

A szigorított biztonsági intézkedések miatt kaotikus állapot alakult ki a londoni Heathrow repülőtéren, Európa legnagyobb és legforgalmasabb légikikötőjében. A brit repülőtereket üzemeltető BAA társaság bejelentette, hogy a Heathrow a délelőtt folyamán előreláthatólag nem tudja fogadni az Európából érkező járatok többségét. (Előzőleg olyan hírek láttak napvilágot, hogy az összes Heathrow-ra készülő járat indításának felfüggesztését kérte.) A British Airways, a harmadik legnagyobb európai légitársaság, amely már korábban azt tanácsolta ügyfeleinek, ha tehetik, halasszák el csütörtökre tervezett utazásukat, bejelentette: gépei délután három óráig sem indulni, sem leszállni nem tudnak a Heathrow-n, délután pedig valószínűleg több járata törlésére kényszerül.

A manchesteri és a glasgow-i repülőtér bejelentette, hogy valamennyi járaton 1-3 órás késésekre lehet számítani az életbe léptetett fokozott biztonsági intézkedések miatt. Douglas Alexander brit közlekedési miniszter közölte, hogy az utasok a járatok indulásáról és érkezéséről az illetékes légitársaságoknál kaphatnak tájékoztatást, illetve a brit belügyminisztérium honlapján is információhoz juthatnak.

A nyári szabadságát a Karib-tengeren töltő Tony Blair brit miniszterelnök röviden tájékoztatta a meghiúsított merényletekről George W. Bush amerikai elnököt - közölte a brit kormányfői hivatal, hozzáfűzve, hogy Blair "állandó kapcsolatban áll" Londonnal.

A brit repülőtereken bevezetett rendkívüli intézkedések miatt a brüsszeli nemzetközi repülőtéren további utasításig törölték az összes Londonba induló járatot. Az Air France francia légitársaság csütörtökön szintén törölte a londoni Heathrow repülőtérre tartó járatait legalább délelőtt 11 óráig, mert a brit légikikötő teljesen telített a fokozott biztonsági ellenőrzések miatt. Amszterdamban is töröltek három Heathrow-ra készülő járatot, és bejelentették: annyi gépet indítanak Londonba, "amennyi lehetséges", de akár ötórás késésekre is számíthatnak az utazók.

Washington az al-Kaidát gyanítja a merényletek mögött

Az amerikai hatóságok Michael Chertoff belbiztonsági miniszter szerint az al-Kaida terrorhálózatot gyanítják a merénylettervek mögött, de a nyomozás még nem zárult le. Közölte, hogy fegyveres biztonsági légi kísérőket, amerikai szóhasználattal légi marsallokat küldenek Nagy-Britanniába a brit hatóságok segítésére.

A miniszter leszögezte, hogy a londoni fejlemények ellenére az Egyesült Államokban biztonságos a légi közlekedés, és ennek fenntartására meghozták a megfelelő intézkedéseket. Az Egyesült Államokban nincs jele terrorista szervezkedésnek, de nem lehet abból kiindulni, hogy a brit hatóságoknak teljes mértékben sikerült meghiúsítaniuk a terroristák terveit és mindenkit be tudtak gyűjteni.

Chertoff tájékoztatása szerint igen közel került a végrehajtási szakaszhoz a merénylet terve, amelyet jól kidolgozottnak, rafináltnak, hatókörében pedig nemzetközinek nevezett. A miniszter tájékoztatása szerint önmagukban ártalmatlan alkatrészeket vittek volna az utasszállítókra és felszállás után szerelték volna össze.

A merényletkísérletek főbb szereplői letartóztatásban vannak

A brit hatóságok biztosak abban, hogy a robbantásos merényletkísérlet főbb szereplői őrizetben vannak - közölte csütörtök déli londoni sajtóértekezletén John Reid belügyminiszter.
Mint mondta, ha a merénylet bekövetkezett volna, emberi életek "példátlan méretű" veszteségére kellett volna számítani.

Az akció elindítására vonatkozó döntést a rendőrség és a titkosszolgálat hozta meg, a miniszterelnök, annak helyettese, valamint a közlekedési és belügyminiszter tudtával - közölte Reid. A belügyminiszter türelmet és megértést kért a társadalomtól a bevezetett szükségintézkedések miatt.

Öt gyanúsítottat még nagy erőkkel keresnek a meghiúsított repülőgép-merényletek ügyében nyomozó hatóságok - jelentette később az ABC amerikai hírtelevízió, amelyhez a brit rendőrség nem kívánt megjegyzést fűzni. "Ez nem tőlünk származik" - mondta egy szóvivőjük. A Fox amerikai tévécsatorna szerint tíz gyanúsítottat keresnek nagy erőkkel.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium megkérdezett illetékese nem erősítette meg az öt szökésben lévő gyanúsítottról szóló híradást. "Reméljük, hogy a brit hatóságok súlyos csapást mértek erre a (terrorista) műveletre. Mint minden ilyen tevékenységnél, itt is mindig van egy bizonyos szintű bizonytalanság" - mondta Charles Allen, a minisztérium hírszerző és elemző hivatalának vezető munkatársa a sajtó megkeresésére. A minisztériumból származó másik közlés szerint az eddigi letartóztatottak mindannyian brit állampolgárok.

A brit rendőrség csütörtök esti bejelentése szerint összesen 24 gyanúsítottat tartóztattak le a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó repülőgépek elleni merénylettervekkel összefüggésben. Előzőleg arról számolt be a brit rendőrség, hogy 21 gyanúsítottat fogtak le az éjszakai razziák során.

Bush vasárnap óta tudott a merényletkísérletről

Bush amerikai elnök legalább vasárnap óta tud a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti légi járatok ellen szőtt terrorista összeesküvésről - adta értésre a Fehér Ház. Tony Snow fehér házi szóvivő az elnököt Wisconsin államban szállító repülőgép fedélzetén csütörtökön nyilatkozva elmondta: George Bush elnök vasárnap 47 perces telefonbeszélgetést folytatott az ügyről Tony Blair brit kormányfővel. Szerdán azután ismét beszéltek egymással - tette hozzá. Ez volt az a nap, amikor Bush jóváhagyta azt az utasítást, amellyel megemelték a terrorkészültség szintjét.

Amerikai légitársaság járatai ellen készültek támadásra

Három amerikai légitársaság - a United, az American és a Continental - járatai ellen készültek robbantásos merényletre - közölte két amerikai terrorelhárító illetékes csütörtökön.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium a legmagasabb, terrorveszéllyel szembeni készültségi szintet léptette életbe hajnali órákban. A washingtoni tárca magas, narancsszínű készültségi fokot rendelt el minden, az Egyesült Államokba érkező vagy onnan induló további járat esetében.

A hatóságok kitiltottak az amerikai utasszállítók fedélzetéről minden folyadékot, beleértve az italokat, a hajzseléket és az arcszeszeket is, miután a brit rendőrség arra gyanakszik, hogy "folyékony vegyi anyagot" tartalmazó robbanószerkezettel akarták a londoni merényleteket elkövetni.

Pakisztán segített a repülőgép-robbantások meghiúsításában

A pakisztáni titkosszolgálatok is segítették a brit biztonsági szolgálatokat abban, hogy meghiúsítsák több, Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép felrobbantását - közölte csütörtökön egy pakisztáni illetékes. "Pakisztán aktívan részt vett abban, hogy a merényletek ne történhessenek meg. Nagyon szoros együttműködés volt a két ország titkosszolgálatai között" - mondta a magát megnevezni nem kívánó forrás. Elmondta azt is, hogy az ügyben Pakisztánban is történtek intézkedések, azt azonban nem erősítette meg, hogy letartóztattak-e bárkit az országban.

Ferihegyi helyzet részletesebben>>

Bizonytalan, hogy mikor indulhatnak el a Malév járatai a Heathrow repülőtérre - tájékoztatta az MTI-t a magyar légitársaság szóvivője, Németh Krisztina. A Londonból induló Malév-járatok várhatóan több óra késéssel érkeznek meg Budapestre - tette hozzá. Reggel már elindult egy Malév-járat a London Gatwick repülőtérre, amely időben megérkezett. A Malév-járatok érkezéséről és indulásáról a következő telefonszámon lehet érdeklődni: 06 40 21 21 21 vagy (+36 1) 235-3888.

A budapesti nemzetközi légikikötőbe, Ferihegyre érkező és az innen induló járatok nagy késéssel érkeznek és indulnak el, és fokozták az ellenőrzéseket is - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Szollár Domokos, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője.

A British Airways és az easyJet is törölte a londoni járatokat

A legtöbb nemzetközi légitársasághoz hasonlóan, a csütörtök reggeli londoni események következtében megszigorított biztonsági ellenőrzések miatt, a British Airways (BA) is törölte londoni járatait. A BA arra kéri utasait, hogy - mivel a törlés már a csütörtöki járatot is érinti - ne induljanak el a Ferihegy 2B repülőtérre az utasok, akiknek csütörtökre szól a jegyük. Azon British Airways utasoknak, akiknek csütörtökre, Nagy-Britannia bármelyik repülőterére irányuló, vagy onnan induló járatukat törölték, a légitársaság visszatéríti a jegy árát, vagy a járatok telítettségének függvényében a jegyet egy, a legközelebbi lehetséges időpontra foglalja át. A törölt járatok utasainak két héten belül kell jegyüket átfoglaltatniuk.

Akiknek péntekre, vagy az azt követő napokra szól a jegye, azoktól azt kérik, hogy utazásukat megelőzően ellenőrizzék járatuk indulásának pontos időpontját a http://www.ba.com/ (latest flight news) internetes oldalon, illetve érdeklődjenek a 777-4747-es telefonszámon vagy annál az utazási irodánál, amelynél jegyüket vásárolták.

A BA felhívja a figyelmet arra is, hogy a gépek fedélzetére csak az utazási okmányok, a zsebben elférő pénztárca és azok tartalma, az orvos által felírt, az utazás időtartamára feltétlenül szükséges mennyiségű gyógyszerek, tok nélküli szemüvegek, kontaklencsék, kulcsok, valamint a gyermekekkel utazók esetében bébiétel, tej, tisztálkodó szereket vihetők fel. Nem lehet felvinni a gépre kézipoggyászt, folyadék halmazállapotú gyógyszert, elektromos részegységet tartalmazó kulcsot, kontaktlencse-folyadékot, elektromos vagy elemmel működő berendezéseket és tárgyakat, vagyis laptopot, mobiltelefont, ipod-ot, távirányító berendezéseket.

"Amennyiben e repülőterek valamelyikéről utazna, kérjük, ne menjen ki a repülőtérre!" - tartalmazza az easyJet közleménye. A légitársaság honlapján az utasok térítésmentesen módosíthatják csütörtöki utazásuk időpontját egy későbbi járatra vagy visszaigényelhetik a jegy árát. Az easyJet arra figyelmezteti utasait, hogy amennyiben nem törölték a járatukat, járatkésésre és torlódásra számítsanak. A légitársaság hangsúlyozza: tanácsos a járat indulása előtt legalább két órával kiérni a repülőtérre.


(forrás: MTI)

Rendõr a Heathrow elõtt
Rendõr a Heathrow elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.