A fővárosiak leginkább saját környéküket ajánlják lakásvásárlásra

A megkérdezettek több mint fele Budapestet választaná lakhelyéül, főként azok, akik sosem éltek máshol - derült ki tegnap egy közvéleménykutatásból.

Minden lakóház típus azok körében a legnépszerűbb, akik jelenleg is hasonló típusú házban laknak - hangzott el a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. a budapestiek lakóhely választási szokásairól szóló kutatását ismertető előadásán.

Ongjerth Richárd, a kutatóközpont ügyvezető igazgatója elmondta: a régi bérházban lakók körében például a családi ház az átlagnál kevésbé, 56 százalékban preferált. A saját lakóhelyükkel elégedettebbek a megkérdezettek, mint a várossal általában. Ha egy budapesti ismerőse költözni szeretne, 76 százalékuk azt ajánlaná, hogy arra a környékre költözzön, ahol ő lakik. A megkérdezettek több mint kétötöde szerint inkább jó Budapesten élni, és csaknem fele szerint jó is, meg rossz is.

A megkérdezettek több mint fele Budapestet választaná lakhelyéül, főként azok, akik sosem éltek máshol. Pest megyei településre a kutatásban résztvevők negyede, vidéki nagyvárosba 6, kisvárosba 9 százalékuk költözne szívesen. A válaszadók közül a legtöbben a II., a XIV., a XI., a XII. és a III. kerületbe költöznének, ha az ingatlanárakat figyelmen kívül hagyhatnák.

A kutatás legmeglepőbb eredménye, hogy a megkérdezettek spontán válaszaiknál kevesen, csak 3 százalékban említették a pénzt a lakóhely kiválasztásának szempontjaként. Adott esetben valaki inkább kisebb lakást választ, minthogy számára kevésbé vonzó környékre költözzön.

A budapesti belső városrészek vonzerejét továbbra is növelni kellene. A tanulmányból kiderül ugyanis, hogy a budapestiek több mint 70 százaléka családi házba szeretne költözni, miközben erre csupán alig 20 százaléknak lehet esélye. Jelenleg is megközelítőleg ekkora a családi házban élők aránya.

A boltok számával, közelségével elégedettek a megkérdezettek. A parkok, játszóterek száma és a tömegközlekedés megítélésénél azonban a közepesnél alacsonyabb az elégedettség. Az előző felmérésekhez képest az utcák tisztaságának megítélése javult.

A felmérés szerint a budapestiek alapvetően csendes, biztonságos, sok zöldterülettel körülvett környékre költöznének, ahonnan könnyen elérhetik a belvárost is.

(A Studio Metropolitana a közvélemény-kutatást a Capital Research Piackutató Intézettel együttműködve, európai uniós támogatással 1000 fős, reprezentatív mintán, standard kérdőívvel telefonon végezte.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.