Fed-fedél a kamatokon

Nem emelte tovább a kamatot az amerikai jegybank tegnap, de nem biztos, hogy lezárult a kétéves hiteldrágítási ciklus. Ezért továbbra is bizonytalanság jellemezheti a feltörekvő piacokat.

A Federal Reserve (Fed) nyílt piaci bizottságának tegnapi ülését rég nem tapasztalt elemzői tanácstalanság előzte meg. A többség ugyan arra szavazott, ami magyar idő szerint késő este történt, hogy a testület nem emeli meg az 5,25 százalékos irányadó kamatot, de a vélekedés inkább megérzésre alapozódott.

Az előrejelzés nehézsége abból adódott, hogy a Fed 2004 júniusa óta egymás után tizenhétszer vitte feljebb a kamatot, amelyet azt megelőzően történelmi mélypontra, egy százalékra eresztett le - válaszul a recesszióra és az Egyesült Államokat ért terrortámadásokra. Az alacsony kamat világszerte pénzbőséget teremtett, s fenntarthatóvá tett egyensúlyát vesztő pénzügyi folyamatokat számos gazdaságban, így a magyarban is. A fokozatos emelések fokozatosan véget vetettek ennek a helyzetnek.

Az amerikai kamatemelések célja elsősorban az infláció fellobbanásának megakadályozása volt, olyan szintre kívánta a Fed felhozni a "hitel árát", amely fékezi a pénzromlás iramát, de nem veszélyezteti a gazdaság növekedését. Az 5,25 százalék nagyjából már megfelel ennek a követelménynek, most már legföljebb finomhangolásról lehet szó, ám kérdés, szükség van-e rá, s ha igen, meddig.

A Fed egyelőre úgy véli, eleget emelt már, most megvárja a további adatokat, s azok fényében dönt később. Ben Bernanke, a jegybank elnöke nemrégiben azt mondta szenátusi meghallgatásán, hogy a gazdasági növekedés iramának mérséklődése az inflációs veszélyt is enyhíti. Hasonló szellemben nyilatkoztak a júniusi kamatdöntő ülés részvevői, s ebből arra lehetett következtetni, hogy a Fed valójában szeretne szünetet tartani.

Az infláció viszont megközelíti a 4,5 százalékot. De a maginfláció is - amely nem tartalmazza az élelmiszer- és energiaárakat, és amelyre a jegybank figyel - a tűréshatáron áll, 2,4 százalékos, s ilyen gyors iramra bő tíz éve nem akadt példa. Az elemzők kisebb része az infláció miatt várt újabb emelést, míg a többség úgy vélte, a további szigorítás a szükségesnél jobban lassítaná a gazdaságot, egyesek már recessziót prognosztizáltak a jövő évre.

A mostani döntés persze még egy ideig fenntarthatja a bizonytalanságot, különösen a feltörekvő piacokon, ahonnan visszaszivárogtak pénzek az USA-ba, gyengülő valutákat és magasabb kamatokat hagyva maguk után. Magyar elemzők az utóbbi napokban azt hangoztatták: ha a külföldi befektetők további emelési készséget olvasnak ki a Fed közleményéből, átmenetileg újra nyomás alá kerülhet a forint, de nem valószínű, hogy 5,5 százalék fölé löknék az amerikai kamatot. Az eurót tegnap 270 forint környékén jegyezték: a magyar valuta két hónapos csúcsa közelében tanyázott. Kérdés, milyen befektetői hangulatra ébredünk ma?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.