Magyar Telekom: közel a vége

Hamarosan megtarthatja közgyűlését a Magyar Telekom, lassan lezárul a montenegrói leányvállalat két számlájával kapcsolatos belső vizsgálat. A nem hivatalos napirendre a személyi kérdések kerültek: Straub Elek vezérigazgató sorsát találgatják.

Hamarosan lezárul a Magyar Telekom belső vizsgálata, amelyet a cég montenegrói leányvállalatának két tavaly kifizetett számláival kapcsolatban indítottak. Így a cég - féléves késéssel - megtarthatja közgyűlését, pótolhatja a magyar és amerikai beszámolóit, kifizetheti az osztalékot, vagyis rendezheti a sorait. A távközlési cégek és a lobbipiac legnagyobb kérdése ma az: menynyire törte meg az ügy az első számú vezetőbe, Straub Elekbe vetett tulajdonosi bizalmat. Ma nem kevesen találgatják azt: a német tulajdonos (a Deutsche Telekom) megerősíti-e az elnök-vezérigazgatót a posztján, vagy gyorsan új embert hoz a cég élére. Straubnak 2008 nyaráig szól a szerződése, ám ha most nem kell mennie, akkor később se fogják erre kérni.

Az amerikai tőzsdén egyedülikén jegyzett magyar nagyvállalatot meglehetősen apró, bevételeinek alig egy ezrelékét jelentő ügy hozta kellemetlen helyzetbe. A könyvvizsgáló PricewaterhouseCoopers egy - a Manager Magazin értesülése szerint - 200 millió forintos nagyságrendű ügyvédi megbízás és egy 500 millió forint körüli piackutatási számla kifizetését kifogásolta a montenegrói cégnél. A hivatalos közlemények szerint azért, mert felmerült a gyanú, hogy a kifizetés nem összeegyeztethető a hatályos jogszabályokkal és a cég belső elveivel. A nem hivatalos verzió szerint a könyvvizsgálónak az volt a problémája, hogy a pénz offshore cégek számlájára került, ráadásul a PricewaterhouseCoopers arról sem volt meggyőződve, hogy valós teljesítések álltak a kifizetések mögött. A könyvvizsgáló emiatt nem írta alá a Telekom Montenegro mérlegét, ennek hiányában a Magyar Telekom igazgatósága nem fogadhatta el a saját kimutatását. A lavinát ez indította el: jóváhagyott mérleg nélkül a magyar cég nem adhatta le tőzsdei jelentését, nem hívhatott össze közgyűlést. Ahhoz ugyanis, hogy mindezt megtegyék - az amerikai tőzsdei szabályok értelmében - le kellett folytatni egy belső vizsgálatot, amellyel független céget kellett megbízni. A White & Case vizsgálata meglehetősen elhúzódott: a munkát még februárban kezdték, és mostanában fejeződik be - korábbi információnk szerint a független jogi irodán belüli viták is késeltették a zárást. (De az is igaz: egy ilyen vizsgálat - amelyben a cég munkatársait egyenként meghallgatják, átvizsgálják az összes iratot, az összes számítógépen tárolt információt a levelektől kezdve a legutolsó dokumentumokig - egyébként is hosszadalmas). A folytonos határidő-mulasztások miatt a magyar pénzügyi felügyelet is vizsgálatot folytatott, kétszer meg is büntette a Magyar Telekomot, felszólította a közgyűlés haladéktalan megtartására. Miután az amerikai jelentési határidőket sem tartotta a cég, a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet figyelmét is felkeltette az ügy. Ez további kellemetlenségeket is hozhat: a fél éven át tartó belső vizsgálat állítólag semmiség a SEC ellenőrzéseihez képest.

A Magyar Telekom mindeddig számos közleményt adott ki, amelyekből csak annyi derül ki: a cég vizsgálódik, mindent elkövet, hogy lezárja az ügyet, pótolja mulasztásait, és megtartsa a közgyűlést. Igaz, a magyar pénzügyi felügyelet - legutóbbi állásfoglalása szerint - nincs meggyőződve arról, hogy a közleményekben fennen hangoztatott elkötelezettség minden tekintetben fennáll. Mindenesetre két hét eltelt azóta is, hogy a felügyelet utolsó ultimátumot adott a mérleget elfogadó és a közgyűlést összehívó igazgatósági ülés megtartására. Állítólag azonban már közeleg az oly nagyon várt ülés, és ezt egy hónap múlva követheti a közgyűlés is.

Azt, hogy a határidő-mulasztások sorozatát kiváltó montenegrói számlaügyben kit milyen felelősség terhel, legkésőbb ekkor meg lehet majd tudni. Igaz: a hírek szerint a vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárulhat. Legalábbis azt forrásaink korábban állították, hogy szó sincs lobbipénzek kifizetéséről és főként nem magyar ügyekhez köthető dolgokról. Azt mondják: a szerződések és a kifizetések valós munkát takarnak - így ha ezt sikerül be is bizonyítani, minden mehet tovább.

Straub Elek és Karl Gerhard Eick, a Deutsche Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese, a német társaság kelet-közép-európai leányvállalatokért felelõs igazgatósági tagja a Magyar Telekom és a hazai T-csoport névadó ünnepségén tavaly májusban. Telje
Straub Elek és Karl Gerhard Eick, a Deutsche Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese, a német társaság kelet-közép-európai leányvállalatokért felelõs igazgatósági tagja a Magyar Telekom és a hazai T-csoport névadó ünnepségén tavaly májusban. Telje
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.