Dollárdzsihád Dagesztánban

Gyors egymásutánban két robbantásos merényletet hajtottak végre Dagesztánban tegnap. Az első támadásban életét vesztette a bujnakszki ügyész. Később a kaukázusi köztársaság helyszínre induló belügyminisztere konvoját érte robbanás Mahacskala külvárosában. Adilgerej Magomedtagilov túlélte a támadást. A minisztérium szerint az első akció a belügyminiszter elleni támadást készítette elő.

- Az ok sokkal inkább lehet személyes bosszú, a klánok belső harca, semmint az iszlám szélsőségesek politikai célú támadása - mondta lapunknak Igor Kirszanov. A moszkvai Eurázsia Öröksége Intézet munkatársa szerint az észak-kaukázusi merényletek oka döntően szociális alapú. A munkanélküliség, a korrupció és a bonyolult etnikai viszonyokat átszövő klánrendszer adja a konfliktusok alapját.

- Ez afféle "dollárdzsihád" - állítja Kirszanov, utalva arra, hogy az iszlám ideológia főként a külföldi pénzforrások biztosítására szolgál. Igaz, a terroristaszervezetként számon tartott Dzsamaal Iszlamia által vizionált iszlám kalifátusba Dagesztán is beletartozna. Deklaráltan szeparatista mozgalmak azonban - mint Csecsenföldön - nem működnek. A Kaszpi-tenger partján fekvő köztársaságban tavaly már Csecsenföldnél is több, csaknem száz robbantásos merénylet zajlott le. Dagesztán nehéz gazdasági helyzete - a helyi költségvetés háromnegyedét Moszkva adja - azonban nem sokban tér el a többi kaukázusi területtől. Kirszanov szerint a merényletekben szerepet játszik az is, hogy a belügyi erők kevésbé hatékonyak, mint a szomszédos területeken.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.