A romák rettegnek a Magyar Sziget "lakóitól"

Rettegésben tartotta Verőcén a Zenta utcai roma családokat a tegnap véget ért Magyar Sziget több résztvevője - állítják a helyiek. Bethlen Farkas polgármester nem tud incidensről.

Az idén hatodszor tartották meg Verőcén a Magyar Sziget elnevezésű, szélsőjobboldali rendezvényt. A "legnagyobb összmagyar" fesztiválra némi rutinnal készültek a helyszínhez közel lakó romák. Lapunknak elmondták: az elmúlt három évben a koncertre látogatók rendszeresen fenyegették őket, tavaly például néhány bőrfejű bemászott az egyik ház erkélyére, és azt kiabálta: "Nem akarunk cigányokat látni." A vendégek az idén sem okoztak csalódást a helyieknek.

- Valamelyik nap hajnaltájt arra ébredtünk, hogy kívülről rugdossák a kapunkat - meséli Rudolf. - Meg sem mertünk mozdulni, annyira féltünk. Aztán halottuk, hogy kint németül üvöltöznek. Kilestünk az ablakon: kint négy kommandós ruhába öltözött kopasz fiatalember rázta az öklét, és vigyorogva tisztelegtek egymásnak. Reggel aztán megjelentek a rendőrök, elbeszélgettek a szomszédokkal, de semmi nem változott, pedig azt szerettük volna, ha biztosítják a környéket - mondta a férfi.

A Zenta utcaiak tegnap összegyűltek egyikük házában, hogy megbeszéljék az elmúlt hét eseményeit.

- A gyerekeket Kismarosra vittük, a rokonokhoz a rendezvény idejére. Itt nincsenek biztonságban, mert állandóan fenyegetik őket a táboristák - állítja egy középkorú asszony.

- Mi a házba zárjuk a gyerekeket, mert nekünk nincs hova vinnünk őket - kapcsolódik be a beszélgetésbe az egyik szomszéd. - Bár, ha engednénk, sem mennének ki játszani, mert a minap egy tíz-tizenöt főből álló banda odaszólt nekik: dögöljetek meg.

- Én már vízért is alig merek kimenni - panaszolja László. - Hajnalban felkelek, és a kútból annyi vizet hozok, hogy lehetőleg másnapig kitartson. Valamelyik nap kénytelen voltam az állomásra kimenni, de ott sem volt nyugtom. Épp akkor szállt le a vonatról egy halálfejes zászlót lengető társaság, és az volt az első dolguk, hogy beszóljanak.

Farkas János kisebbségi önkormányzati képviselő a jegyzőhöz fordult, de nem kapott választ a kérdéseire.

- Azt szerettem volna megtudni, hogy ki engedélyezte a fesztivált, illetve azt tudakoltam, hogy egy ekkora rendezvénynél miért nem gondoskodnak a lakók biztonságáról? - mondta.

Megkerestük Bethlen Farkas polgármestert is, aki lapunknak azt mondta: nincs tudomása semmiféle botrányról, minden rendben és fegyelmezetten zajlott a Magyar Sziget rendezvényen.

A helyiek szerint fenyegették õket a Magyar Sziget látogatói
A helyiek szerint fenyegették õket a Magyar Sziget látogatói
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.