Moskovits: nincs válságban a főváros gazdálkodása

A fővárosnak ugyan az elmúlt években folyamatosan csökkentek a tartalékai, ám fizetési válság jelei nem mutatkoznak - közölte az MTI megkeresésére kedden az önkormányzat pénzügyi bizottságának szocialista elnöke.

A város gazdálkodása körültekintő, fizetési válság jelei nem látszanak, nem alakulhat ki likviditási válság - szögezte le a  fővárosi szakbizottság elnöke, akit az MTI azt követően keresett meg, hogy a Népszabadságnak Atkári János főpolgármester-helyettes - aki korábban a gazdasági ügyekért felelt, de akit mostanra már minden korábbi jogkörétől megfosztottak - azt nyilatkozta: ősszel likviditási válság miatt késleltethetnek vagy lefújhatnak  beruházásokat.
Moskovits Péter közölte: megérti Atkári János aggodalmait, de úgy látja: a független képviselő városházi információi nem naprakészek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzmozgások mutatóit havonta vizsgálják ügyosztályi bontásban, és ennek figyelembevételével hajtják végre az idei évre tervezett részvényértékesítéseket, amelyek a fejlesztési, felújítási beruházások fedezetét biztosítják.
Közölte, természetesen számolnak azzal, hogy "a tartalékok egyszer el fognak fogyni". Hozzátette: ennek az idejét azonban nem tudják, a többi közt azért, mert még nem ismerik a 2007. évi önkormányzati finanszírozás lehetőségeit.

Várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején lehet reális pontossággal megbecsülni az ez évi "teljesüléseket", és ebből következően azt: milyen kötelezettséggel és szabad forrással  "fordulhat" az önkormányzat a következő évre.

Moskovits Péter közölte azt is: a fővárosban nem állhat elő olyan pénzügyi helyzet, ami miatt a jövőre tervezett fővárosi útfelújítások elmaradnának.

"A város minden körülmények között saját forrását biztosítani tudja, és ha a külső körülményekben nincs jelentős változás, akkor ez a program folytatódik" - fogalmazott a szocialista politikus.

Demszky Gábor főpolgármester és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megállapodásának értelmében az állam és a főváros az úgynevezett 1+1 forintos program keretében azonos összeget fordít a budapesti útfelújításokra. A városvezető jövőre 120 kilométernyi út teljes felújítására tett ígéretet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.