Papíron már lemondott?

Négy óra és harminckilenc perc után nyílt meg tegnap a MOB tanácstermének ajtaja a sajtó képviselői előtt. A teljes létszámban ülésező elnökség soron kívüli összejövetelének apropója az az aláírás-gyűjtési akció volt, amelynek során a MOB 165 tagja közül 102-en módosító indítványt szorgalmaztak: bármely párt országos elnöke, főtitkára, alelnöke meghatározott időn belül ne tölthesse be a MOB elnöki vagy főtitkári posztját. A 18 tagú elnökség 10 tagja ennek megfelelően rendkívüli közgyűlés összehívását tartotta szükségesnek szeptemberre.

A tegnapi összejövetelen elhangzottakat Schmitt Pál foglalta össze, rögtön az elején nyomatékosítva, hogy a most közöltekhez a későbbiekben sem ő, sem a grémium többi tagja nem kíván semmit hozzátenni.

- Először is bejelentem, hogy elnézést kértem mindazoktól, akiket a jelenlévők közül korábban madárijesztőknek neveztem - utalt arra a nyilatkozatára, amelyben így titulálta a személye, illetve pozícióhalmozása, politikai szereplése ellen fellépőket. Aztán így folytatta:

- Egyetértés volt köztünk abban, hogy sok a javítani való a MOB munkájában. Abban is konszenzus alakult ki, hogy szorosabbra kell fűzni az együttműködést az állami sportirányítással, a sportági szövetségekkel, valamint a klubokkal. Akad tennivalónk a marketing és a kommunikáció területén is. Döntöttünk: a jövőben szolidáris kapcsolatra (sic!) törekszünk a BOM-mal. Végezetül azt a határozatot hoztuk, hogy az év végéig havonta ülésezünk.

A személyi kérdéseket illetően így fogalmazott:

- Közlöm, hogy lemondtam a személyem ellen a MOB-tagság körében összegyűjtött aláírások megtekintésétől, egyben arról is, hogy nyilvánosságra hozzam a mellettem kiálló olimpiai bajnokok névsorát. Az elnökség a bizottság egységének megőrzését mindennél fontosabbnak tartja, ezért az a döntés született, hogy a december 9-i rendes közgyűlésig fontolóra veszem mindazt, ami a személyemet, jövőbeli pozícióvállalásomat illeti.

Információink szerint az ülésen valamennyi elnökségi tag kifejtette véleményét a témában. A testületben Schmitt távozását szorgalmazók vannak többségben, de belátták: az elnök személyét érintő bármiféle szavazás (dőljön el az bármelyik irányba) nem tenne jót a kifelé egységet mutatni kívánó MOB-nak. Ezért adták meg a tisztes távozás (önként lemondás) lehetőségét Schmittnek. "A rendkívüli közgyűlés összehívása az utolsó, de nemkívánatos eszköz a kezünkben" - fogalmazott az elnökségi tagok egyike. Megtudtuk azt is, hogy az ülésen szóba került: az aktuálpolitika rendkívüli módon beszivárgott a MOB életébe, ezen is változtatni kellene. Az ülésen nem akadt senki, aki lemondásra szólította volna Schmittet, mert az elnök a végül elfogadott javaslattal megelőzte ezt a felvetést.

A Népszabadság több forrásból is úgy értesült, hogy Schmitt Pál írásban rögzítette: december 9-ig bejelenti lemondását. Ezt az információt a nap folyamán az MTI is megerősítette. Ugyancsak a távirati irodának Kamuti Jenő MOB-főtitkár a sajtóértesülésekre reagálva azt mondta: az elnök szavát adta, hogy legkésőbb december 9-ig lemond tisztségéről.

Schmitt Pál nemrégiben levelet írt a MOB-tagokhoz az ellene folyó aláírás-gyűjtési akcióval kapcsolatban. E levélben a MOB-elnök a magyar olimpiai és sportmozgalmat súlyosan érintő kérdések egyikeként említette, hogy nem ülésezik a Nemzeti Sporttanács. Erre reagált a testület elnöke, Vitray Tamás, aki meglepetéssel értesült Schmitt megállapításáról. "Mi tagadás, e pillanatban csakugyan nem ülésezik a Nemzeti Sporttanács. De a törvényben meghatározott évi négy helyett működésének első esztendeje alatt nyolcszor, az azóta eltelt időszakban pedig ötször tanácskozott - írja Vitray. - Ami a jelenlétet illeti: Schmitt elnök úr már a megalakulásunkkor kérte, hogy lehetőség szerint pénteki napon legyen a tanács ülése, mert külföldi tartózkodása miatt máskor nem tud megjelenni. Hét alkalommal sikerült is péntekre kitűzni a tanács ülését. A MOB elnöke három ülésünkön végig jelen volt, további két alkalommal más irányú elfoglaltsága miatt az ülés befejezése előtt távozott, nyolcszor nem jelent meg. Távollétében ötször Császári Attila alelnök helyettesítette, a fennmaradó alkalmakkor a MOB-ot nem képviselte senki az ülésen."

Schmitt (balról) óvatosan fogalmaz, Kamuti nem kertel
Schmitt (balról) óvatosan fogalmaz, Kamuti nem kertel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.