A kakaó védelmében
Így aztán mintha hájjal kenegettek volna, amikor
az Archives of Internal Medicine-ben azt olvashattam: a kakaó jót tesz a szívnek! Sajátos, de igen meggyőző, tizenöt évig tartó vizsgálat alapján jutott dr. Brian Buijsse és munkatársai arra
a következtetésre, hogy ennek az élvezeti cikknek egészségvédő hatása (is) van. 470 hatvan év feletti férfi sorsát követték hosszasan nyomon. Kérdőívek alapján tájékozódtak a kakaóhoz való viszonyukról, és rendszeresen ellenőrizték a vérnyomásukat, valamint másfél évtizeden át elemezték a megfigyeltek halálozási mutatóit.
A vizsgálati időszakban 314-en haltak meg, közülük 152-en szív- és érrendszeri betegségben. Egyharmaduk gyakorlatilag egyáltalán nem, a másik harmaduk közepes mennyiséget, a harmadik részük pedig igen sok kakaóterméket fogyasztott. A "kakaóabsztinenseknek" átlagosan
4 Hgmm-rel volt magasabb
a diasztolés és 2 Hgmm-rel
a szisztolés vérnyomásuk. Ez nem tűnik túl soknak. Az igazán megrázó adat az volt, hogy az édességet nem evők halálozása a duplája volt a kakaóimádókénak. A pozitív hatást a kakaóban található, az erekre jótékonyan ható flavanolnak tulajdonítják.
Tudom, ez csak egy adat. A másik oldalon ott az édességet, elsősorban kakaót fogyasztók népes hadának súlyos egészségügyi kárai. Nem is akarok senkit rábeszélni a kakaóra. Ám a tény tény marad. És az Archives of Internal Medicine nemzetközileg magasan jegyzett orvosi szaklap. Az orvostudományban pedig semmi sem fehér vagy fekete.