Rosszul váltanak a magyarok

Magyar érdekeltségbe tartozó pénzváltó veri át a turistákat Horvátországban - adták hírül az ottani lapok. A pénzváltó banki partnere, az OTP úgy látja, az átlagosnál rosszabb árfolyam alkalmazása nem sért egyetlen jogszabályt sem. Hasonló piaci magatartásra egyébként nálunk is akad példa.

 A Slobodna Dalmacija horvát napilap szombati számában címlapon hozta, hogy "magyar pénzváltók átverik a naiv turistákat az Adria partján". Az újság munkatársai személyesen győződtek meg arról, hogy a horvát tengerpart több városában is működő Easy Change pénzváltó cég 6,3, illetve 6,33 kunát ad egy euróért, azaz 100 euró átváltása esetén 100 kunával kap kevesebbet náluk a gyanútlan külföldi. (A bankok, egyéb pénzváltó helyek egy euróért egyébként általában 7,40 kunát fizetnek. Az újság szerint Splitben 7,15-7,32 kuna között váltanak egy eurót, Sibenikben 7,12-7,24 között, Dubrovnikban 7,06-tól 7,30-ig.)

Horvátországban a privát pénzváltók egyrészt a Horvát Nemzeti Bank engedélyével, másrészt egy bank hivatalos felügyelete mellett működhetnek - az Easy Change korábban a Splitska Bankával állt szerződésben, most pedig az OTP-vel.

A Slobodna Dalmacija újságírói azt is kiderítették, hogy az Easy Change Kaos valójában egy turisztikai cég, Split mellett a Kastélyok völgyében, Kastel Staficban van a székhelye, a bírósági papírokban Büdi Gábor, Juhász Gábor és Balogh Gábor neve szerepel a tulajdonosok között. A cég alaptőkéje 21 ezer kuna (azaz közel 800 ezer forint). A Horvát Nemzeti Bank állásfoglalást és sürgős intézkedést kért az OTP-től, válasz - az újság szerint - még nem érkezett.

Lapunk megkereste a legnagyobb hazai pénzintézetet, ahonnan kérdéseinkre elmondták: az OTP Banka Hrvatska (OBH) valóban szerződésben áll a Turisticka tocka d.o.o. Kastel Stafilic céggel, amely Közép-Dalmácia három városában, Omisban, Trogirban és Sibenikben "Easy Change" néven működő pénzváltó tulajdonosa, és hamarosan Podgorában is rendelkezik majd fiókkal. A tulajdonosi kört három magyar üzletember alkotja, akik Horvátországban létrehozott cégükön keresztül működtetik vállalkozásukat. Az OBH és a Turisticka tocka d.o.o. közötti együttműködés 2006. június közepén kezdődött. A cégnek szüksége volt egy bankra ahhoz, hogy pénzváltót működtethessen, és ez ügyben megkeresték az OBH-t.

Az OBH-val meglévő szerződésük értelmében a cég pénzváltó irodákat üzemeltethet, amire 2006 májusában a Horvát Nemzeti Bank engedélyét is megkapta. A pénzváltó a banktól kapja a napi devizalistát, amely az általuk alkalmazandó árfolyam alapjául szolgál, de használhatnak olyan devizaárfolyamot is, amely az általuk alkalmazandó díj miatt különbözik a bank listáján szereplő árfolyamtól. Az OTP szerint az Easy Change a törvényi szabályozással összhangban működik, bármilyen díjat alkalmazhat, amikor a külföldi valutát hazai pénznemre, kunára váltják a pénzváltóikban. A bank véleménye szerint az eset nem csorbítja az OBH hírnevét.

Az OTP-nél megerősítették, hogy a sajtóban megjelent hírek nyomán a Horvát Nemzeti Bank felkérte az OBH-t, hogy ellenőrizze a pénzváltóval kötött szerződést, illetve az ellenőrzés eredményeiről tájékoztassa a Horvát Nemzeti Bankot. Az OBH a Horvát Nemzeti Banknak megküldött jelentést követően az érintett felekkel együttműködve kívánja rendezni az Easy Change üzletpolitikája miatt kialakult piaci helyzetet - közölték lapunkkal.

Utánajártunk, vajon a horvát lapok által kritizált társaság tulajdonosai jelen vannak-e Magyarországon is. Az igazságügyi tárca internetes céginformációs rendszere szerint Easy Change nevű vállalkozás nem működik nálunk. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél pedig megtudtuk, a déli szomszédunknál működő cég tulajdonosai Magyarországon nem foglalkoznak pénzváltással.

- Nem ismerjük az Easy Change nevű társaságot - válaszolta lapunk kérdésére Kocsor Tamás, a magyar tulajdonú, Horvátországban húsz pénzváltó irodát működtető Exclusive Change Croatia vezetője. A szakember megjegyezte: a lapok címoldalára került vállalkozás nem sértette meg a törvényeket, mert Magyarországhoz hasonlóan Horvátországban sem szabja meg senki, hogy a pénzváltók milyen haszonkulccsal dolgozhatnak. Az már más kérdés, hogy az Easy Change által alkalmazott stratégiával sokáig nem lehet talpon maradni a piacon. Kocsor Tamás szerint a horvátok igen érzékenyek az árfolyamra, így ha a turisták a nyár végén elmennek, aligha marad ügyfelük a túl nagy haszonra hajtó irodáknak.

- A horvátországihoz hasonló piaci magatartásra nálunk is van példa - állítja Kósa Zoltán, a 12 legnagyobb hazai pénzváltó céget tömörítő Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke. A fővárosban is működik például olyan több pénzváltó hellyel rendelkező cég, amely 20-25 százalékos haszonnal váltja a valutát. Ám ebben nincs semmi törvénysértő, hiszen mindenki olyan áron vált, amiből meg tud élni. Kósa Zoltán ezért azt ajánlja a fogyasztóknak, hogy pénzváltás előtt térképezzék fel a kínálatot, azaz nézzék meg több iroda árfolyamát is. A kiszemelt pénzváltónál ezután érdeklődjenek a pontos feltételekről, mert gyakorta előfordul, hogy az öles betűkkel kiírt, csábítóan alacsony árfolyam csak egy bizonyos mennyiségű valuta beváltása esetén érvényes. Mindig az úti célul kiszemelt ország fizetőeszközét, Horvátország esetében például a kunát érdemes venni, különben a turistán kétszer keresnek a pénzváltók. Egyszer amikor forintját euróra váltja, egyszer pedig amikor az eurót kunára.

Naplemente az Adrián. Csábító lehetõségek
Naplemente az Adrián. Csábító lehetõségek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.