Lehallgatási botrány vagy elterelő manőver?

A Szlovákiai Információs Szolgálat új vezetője szerint évek óta lehallgatták a pártirodákat, Vladimír Meciar a legfőbb ügyészséghez fordult.

Szlovákiában a titkosszolgálat évek óta lehallgatta a legfontosabb pártok központi irodáit. Ezért a gyanúba keveredett tisztségviselőket azonnal leváltottam - közölte az illetékes parlamenti bizottság elmúlt hét végi zárt ülésén a Szlovákiai Információs Szolgálat (SIS) néhány napja kinevezett igazgatója. Jozef Magala célzott arra is, hogy elődje, Ladislav Pittner elsősorban Mikulás Dzurinda exkormányfő bizalmi embere volt. A titkosszolgálat új főnökének bejelentéséről megbízható forrásokra hivatkozva a Hospodárske Noviny gazdasági napilap számolt be tegnap.

Lapunk érdeklődésére Köteles László, aki a Magyar Koalíció Pártjának képviselőjeként tagja ennek a bizottságnak, nem cáfolta az újság értesülését. - Mivel zárt ülésen hangzott el a tájékoztató, további részletekkel nem szolgálhatok. Egyébként már évek óta gyanakodtunk arra, s voltak is bizonyos hitelt érdemlő információink, miszerint lehallgatják a pozsonyi központi irodánkat, habár a kormánykoalícióhoz tartoztunk. Ezért amikor fontos döntéseket hoztunk, akkor rendszerint más helyszínt választottunk a tanácskozáshoz - nyilatkozta lapunknak. Hozzátette: - A mostani bejelentésnek bizonyosan lesz folytatása, s nemcsak a mi bizottságunkban - hangsúlyozta.

Erről egyébként már Vladimír Meciar, a kormánypárti Demokratikus Néppárt (LS-HZDS) elnöke gondoskodott, aki tegnap azzal az indítványnyal fordult a pozsonyi legfőbb ügyészséghez, hogy Jozef Magala közlése alapján kezdjenek vizsgálatot. - Ha igaznak bizonyul a SIS új főnökének állítása, akkor vonják felelősségre a vétkeseket, ha viszont nem lesz valóságalapja a tájékoztatónak, akkor rémhírterjesztésért őt marasztalják el - válaszolta megkeresésünkre. Svetlana Husárová, a legfőbb ügyészség szóvivője megerősítette, hogy a háromszoros szlovák exkormányfő beadványát valóban megkapták.

Bugár Béla, az MKP elnöke lapunknak elmondta, még nem világos, vajon valós tényeket állít-e a SIS új főnöke, vagy csupán a Fico-kabinetre zúduló ellenzéki bírálatok tompítását célzó, megtévesztő manővert vetett be. - Bármelyik változat bizonyosodik be, fontos következtetések levonására késztet bennünket - szögezte le. Hozzátette: - Megbízható értesüléseim szerint már évek óta tudtuk, hogy a Magyar Koalíció Pártjának néhány vezetője, például Simon Zsolt volt agrárminiszter is a SIS célszemélyei közé tartozott, akit megfigyeltek, habár ezt az illetékesek tagadták - közölte. Ladislav Pittner a gazdasági napilap megkeresésére ezt válaszolta: - Engedjék meg, hogy nagyot nevessek az egészen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.