Október végén döntenek a mentésről és betegszállításról

Október 31-ig dolgozzák ki azt a menetrendet, amellyel biztosítani lehet a mentés és a betegszállítás szétválasztásának biztonságos átmenetét - közölte az Egészségügyi Minisztérium hétfőn, miután egyeztetést tartott a mentőszolgálat átalakításában szerepet vállaló legfontosabb szereplőkkel.

Az egyeztetésen részt vettek a tárca, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a Kórházszövetség, valamint a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete képviselői - olvasható minisztérium sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A megbeszélésen jelen volt László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója is, aki az egészségügyi miniszter felkérésére hétfőtől az átalakítással járó munkák koordinálását végzi.

"A megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy a folyamatos konzultációval október 31-ig kidolgozzák azt a menetrendet, mellyel biztosítani lehet a mentés és a betegszállítás szétválasztásának biztonságos átmenetét" - közölte a szaktárca.

A tájékoztatás szerint a résztvevők egyetértettek abban: az elválasztással a cél az, hogy az állami pénzek döntő részét a sürgősségi mentés fejlesztésére lehessen fordítani.

"A betegszállítás működtetésében a civil és magánszervezeteknek a mainál nagyobb szerepet kell kapniuk, hiszen ezt a feladatot az államnál hatékonyabban képesek ellátni" - írta a minisztérium.

A közlemény szerint egyetértés volt abban is: biztosítani kell a lehetőséget a kórházaknak arra, hogy saját mentőautóikat az OEP támogatásával betegszállításra is használhassák.

Az egészségügyi miniszter július 28-án elrendelte az Országos Mentőszolgálat létszámának azonnali hatállyal történő csökkentését. Molnár Lajos múlt kedden újságíróknak azt mondta, hogy az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) bizonyos feladatok megváltoznak ugyan, de ezek a sürgősségi mentés feladatkörét nem érintik.

"Jobb lesz a mentés, hiszen több forrás marad ott, a létszámot ugyan csökkentjük, de a megtakarítás ott marad a mentőknél, ennek következtében jobb lesz a mentőellátás" - fogalmazott.

A tárcavezető bejelentette: ősztől a tervek szerint a feleslegessé vált betegszállító kocsikat átadják a kórházaknak, és OEP finanszírozza majd ezt a fajta betegszállítást, ami megfelel az európai gyakorlatnak.

Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a bejelentést követően lemondott tisztségéről. Lépését a Magyar Televízió Az Este című műsorához eljuttatott múlt keddi közleményben azzal indokolta: "a magyarországi mentés és betegszállítás jövőjével kapcsolatos miniszteri döntéssel nem tud egyetérteni".

A szaktárca vezetője Gorove László addigi főigazgató-helyettest bízta meg az OMSZ vezetésével.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.