Száz rakétát lőtt ki a Hezbollah Észak-Izraelre

Több mint száz rakéta csapódott be Észak-Izraelben pénteken, ezek fele fél óra leforgása alatt. A támadásoknak két halálos áldozatuk van - közölte az izraeli rendőrség és kórházi források.

Rakéták becsapódását jelentették Tiberiás, Kirjat-Smona, Cefat, Karmiel és Magár településekről. Több településen okoztak sérüléseket a rakétatámadások. A drúz-arab Magár faluban meghalt egy asszony, amikor házát eltalálta egy lövedék, Kirjat-Smonában egy férfi, akinek a gépkocsija közelében ért földet egy rakéta. Izraelben eddig 29 polgári személy vesztette életét a főként az északi országrész ellen irányuló Hezbollah-rakétatámadásokban. Előző nap 213, szerdán 231 rakéta csapódott be az ország északi részén.

Több százan tüntettek Damaszkuszban

Ez volt az első ilyen szolidaritási megmozdulás a szíriai fővárosban az izraeli-libanoni konfliktus kirobbanása óta. Kezdeményezője a Szíriai Kommunista Párt volt, a résztvevők többsége kommunista diákok közül került ki, de velük tartottak ciprusi, görög, palesztin, jordániai és török kommunisták is.

Ammár Bagdas, a párt politikai bizottságának tagja felszólította az arab országok vezetőit: kövessék Hugo Chávez venezuelai elnök példáját, aki elítélte Washingtont és visszahívta tiltakozásul izraeli nagykövetét.

A tüntetők Haszán Naszralláh libanoni Hezbollah-vezető és Bassár al-Aszad szíriai elnök arcképeit emelték a magasba, vörös, sarló-kalapácsos zászlókkal együtt. "Állítsátok le a Libanon elleni izraeli fasiszta agressziót!", "Éljen az iraki nép hősies ellenállása", "Éljen a palesztin nép harca" - skandálták. Ugyancsak több százan vettek részt egy szunnita vallási vezető által összehívott tiltakozó gyűlésen, amelyre a pénteki muzulmán ima után került sor.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.