A Jukosz mérgezte vezető alkalmazottait?

Higannyal mérgezte volt topmenedzsereit a Jukosz legfelsőbb vezetése - állítja tegnap megjelent interjújában az orosz olajtársaság egykori stratégiai igazgatója.

Az Izvesztyijának nyilatkozó Alekszej Golubovics szerint mindez a cég tavaly óta börtönben ülő egykori tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij valamint a vállalat nagyhatalmú biztonsági szolgálatát vezető Leonyid Nyevzlin különharcának része volt.

Golubovics állításait kissé árnyalja, hogy májusban - orosz kezdeményezésre indított Interpol-körözés alapján - az olasz rendőrség letartóztatta és azóta háziőrizetben tartja. A vád ellene 283 millió dolláros adócsalás illetve az Apatit vállalat Jukosz által 1995-ben végrehajtott jogtalan megszerzésének lebonyolítása. Az Apatit-ügy a tavaly 8 éves börtönbüntetéssel lezárult Hodorkovszkij-perben is megjelent, ám a moszkvai bíróság ezt a pontot elévülés miatt ejtette. Ennek alapján bízhat a vád ejtésében Golubovics is, aki korábban már jelezte: szeretne hazatérni.

Mostani nyilatkozata akár a hazautazás feltétele is lehet - hiszen Moszkvának jól jön a nyugaton demokratikus szabadságjogokért küzdő üzletembernek tartott Hodorkovszkij valamint az ő "követe", az Egyesült Államokban és Izraelben élő Nyevzlin kompromittálása - , ám ettől függetlenül fontos összefüggésekre világíthat rá a cég történetét belülről ismerő menedzser, aki 2001-ben a felesége ellen elkövetett robbantási kísérlet után vált meg a cégtől.

- Minél rosszabb Hodorkovszkijnak, annál könnyebben bizonyíthatja Nyevzlin, hogy ő politikai üldözött, már-már a kettes számú Nelson Mandela - mondta Golubovics, hozzátéve, hogy a jogi és biztonsági szolgálat egykori fejeként mindenről jól informált Nyevzlin a Jukosz bonyolult off-shore hálózatán keresztül még mindig elérhető többszázmillió dolláros vagyon megszerzésére törekszik.

Golubovszkij a Hodorkovszkij alapította MENATEP 7 százalékos tulajdonosa volt, 1998 után, bár elmondása szerint sosem látta a részvényeket, amelyek a cég által meghatározott áron bármikor visszavásárolhatók voltak. - Gondolom, a többiek is hasonló papírokat írtak alá. Tudtam, hogy ha ellenkeznék Hodorkovszkijjal úgysem kapok semmit - mondta Golubovszkij az olaszországi interjúban, utalva arra, hogy a volt részvényesekből öten vannak szabadlábon és a legnagyobb befolyással ma is Nyevzlin rendelkezik.

A Nyevzlin vezette biztonsági szolgálat az évek során egyre önállóbb lett. - Ha a munkatársak néha panaszkodtak a szervezetre, Hodorkovszkij hallani sem akart semmiről. Komoly fejfájást okozhatott neki Nyevzlin - vélte az stratégiai terjeszkedésért felelős egykori pénzügyi igazgató.

Hiába született megegyezés Hodorkovszkijjal - Golubovszkij egy saját érdekeltségű társasággal kapcsolatos tartozását rendezte vele - ám a biztonsági szolgálat a gépkocsijába higanyt rejtve mégis megpróbálta eltenni láb alól. - Több, Nyevzlinnel konfliktusban lévő, a Jukosznál egykor magas beosztásban álló munkatárs fordult orvoshoz, és kiderült, hogy mind higanymérgezéstől szenvednek, ahogy a feleségem is, akinek a kocsijában higanyt találtak - emlékezett vissza Golubovszkij.

Az interjú időzítése az orosz ügyészség számára szerencsésen egybeesik a biztonsági szolgálat több egykori alkalmazottjával szembeni perben. A tagokat több, Nyevzlin által megrendelt gyilkosság elkövetésével vádolják. Többek között Nyeftyejuganszk polgármesterének 1998-as lelövésével. Vlagyimir Petuhov akkoriban azzal vádolta a Jukoszt, hogy a város közelében kitermelést folytató cég nem fizet adót a helyi büdzsébe. A polgármester - akinek kezdetben jó személyes üzleti kapcsolatai voltak a Jukosszal - éhségsztájkba kezdett és eljárást követelt az olajvállalat ellen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.