Szakmai és üzemeltetési hibák felelnek a miskolci vízszennyezésért

Szakmai és üzemeltetési hibák okozták a miskolci ivóvízszennyezést - állapította meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmai vizsgálata, amelyről Persányi Miklós miniszter beszélt a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Nem volt megfelelő az ivóvíz fertőtlenítését szolgáló technológia, és a városi önkormányzat évtizedekig tőkét vont ki a vízellátó rendszerből. A miniszter elmondta, hogy a kormány hamarosan benyújtja az Országgyűlésnek a víziközmű-törvény tervezetét, ez jogilag a jelenleginél jobban rendezi majd e szolgáltatási kör kérdéseit.

Súlyos hiányosságot állapított meg a miskolci vízellátó rendszerben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jelentése, amelyet a júniusi ivóvízszennyezés kapcsán rendeltek el - jelentette be Varga Miklós, a tárca szakállamtitkára. A szakember elmondta: a miskolci vízellátó rendszer nem rendelkezik egységes rendszerbe foglalt vízjogi üzemeltetési engedéllyel. Mint mondta, a Miskolci Vízművek Kft. az elmúlt években vélhetően nem fordított elegendő figyelmet az amúgy is sérülékeny bükki karsztból nyert vizek minőségére.

Az államtitkár elmondta: jogszabály mondja ki, hogy az üzemeltető társaság köteles a "hasznosított vízbázis vizét (...) fizikai, kémiai, bakteorológiai minőségét rendszeresen ellenőrizni, vagy ellenőriztetni". A vizsgálat megállapította, hogy a "rendszer nem volt kellően felkészítve ezen alapvető követelmények megfelelésére" - tette hozzá.

A miskolci vízellátásért felelős társaság "az elmúlt években feltételezhetően nem fordított elegendő figyelmet a természeténél fogva sérülékeny rendszerre" - mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy a "rendszerben alacsony az üzembiztonság, a miskolci vízmű jelenlegi állapotában nem alkalmas a város karsztvíz-beszerzésére alapozott biztonságos vízellátására".

A vízügyi tárca úgy véli, hogy Miskolc vízellátása akkor lehet megfelelő és biztonságos, ha a borsodi megyeszékhely nemcsak a bükki karsztra támaszkodik. Ugyanakkor azt is javasolja az önkormányzatnak, hogy a miskolci vízszennyeződés miatt vizsgálja meg a felelősség kérdését, és vonja le a szükséges következtetéseket.

A sajtótájékoztatón Káli Sándor polgármester azt mondta: Miskolc nem mondhat le a bükki karsztokból nyert vízről, ugyanakkor támogatást kér a szaktárcától ahhoz, hogy a város "több lábon megálljon a vízellátásban". A miskolci vízfertőzésben júniusban mintegy háromezren betegedtek meg, és több százan szorultak kórházi ellátásra.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.