Baumag: vádat emeltek

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön benyújtotta a Baumag-ügy vádiratát a Fővárosi Bíróságra - Balázsi Lászlót és társait különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel, csődbűntett, és egyéb bűncselekmények elkövetésével vádolva.

A Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet vezetői ellen a szövetkezet üzletrész-tulajdonosai tettek feljelentést a BRFK-n, ahol előbb csalás, később hűtlen kezelés és csődbűntett miatt rendeltek el nyomozást. A társaság - mint arról lapunk folyamatosan hírt adott - a banki kamatokat valamivel meghaladó hozam ígéretével csábított magához befektetőket, akik formailag üzletrészt vásároltak, valójában azonban a magas kamat reményében vitték a Baumaghoz a pénzüket.

A szövetkezet egy ideig láthatóan jól prosperált, gazdagságot sugárzott. 2003-ban azonban az egymást követő befektetési szövetkezeti csődök hatására mind több tag igyekezett mielőbb túladni az üzletrészén. A társaság hetek alatt fizetésképtelenné vált. A rendőrségen közel kétezren tettek feljelentést a 12 775 károsult befektető közül, akiknek a hatóságoktól kapott tájékoztatás szerint a kamatokkal együtt 32 milliárd forinttal tartozik a Baumag.

A nyomozás ideje alatt a BRFK 307, közvetlenül vagy közvetve a Baumag érdekeltségébe tartozó vállalkozás tulajdonában lévő ingatlant zárolt, továbbá tizenegy gépkocsit, 23 üzletrészt és 57 bankszámlát.

Kevés a remény ugyanakkor, hogy a Baumag károsultjai valaha is visszakapják befektetéseiket, bár a Baumag vád alá helyezett elnöke szerint megvan az üzletrészek visszavásárlásának fedezete. Balázsi szerint a Baumag még ma is prosperálna, ha a hatóságok semmivel sem indokolható fellépése nem viszi csődbe a céget.

A bíróság a legkorábban a jövő év elején kezdi meg a Baumag-per tárgyalását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.