Két év után megkékült az ukrán narancs

Megoldódott a politikai válság Ukrajnában, miután a "huszonötödik órában" az ukrán államfő egyezségre jutott politikai riválisával, az oroszbarát Viktor Janukoviccsal.

A megállapodás alapján Viktor Juscsenko ma a parlament elé terjeszti korábbi politikai ellenfele, a Régiók Pártja (PR) elnökének kormányfői jelölését, így nem kell feloszlatni a parlamentet és kiírni az új választásokat, amit a narancsosok vezető ereje, Julija Timosenko Blokkja követelt.

Juscsenko államfő tehát azt az embert kényszerült kinevezni kormányfővé, akit 2004 végén, a naran-csos (ez volt a reformerek színe) forradalom idején térített el az államfői a hatalomtól, s akit akkor a politika rossz szimbólumaként jelenített meg odahaza és Nyugaton. Janukovics egyébként 2002-től két éven át kormányfő volt, és az államfői kampányban a kék színt használta.

A mostani megegyezést a "Nemzeti Egység Univerzale" aláírásával szentesítette Juscsenko mellett pártja, a Mi Ukrajnánk (NU), a PR, valamint a szocialista és - fenntartásokkal - a kommunista frakció.

Julija Timosenkóé lett az egyetlen ellenzéki frakció, miután Juscsenko korábbi szoros szövetségese elutasította a dokumentumot, amely Ukrajna főbb bel- és külpolitikai irányvonalát rögzíti. Az okmány kimondja, hogy a tervezett NATO-tagságról népszavazás dönt, eláll a föderalizációtól és kimondja, hogy az ukrán államnyelv mellett az orosz és más kisebbségek nyelve az európai chartának megfelelően használható - nincs tehát benne a PR követelése, hogy az orosz nyelv is hivatalossá váljék. Az államfő reményei szerint folytatódik az euroatlanti integráció.

Elemzők szerint a keleten erős PR és az inkább Nyugat-Ukrajnát képviselő NU együttműködése lehetővé teszi a kiegyensúlyozott viszonyt Brüsszellel és Moszkvával is. Ezt bizonyítja, hogy az okmány mind a Moszkva által támogatott Egységes Gazdasági Térségben való részvételt, mind az EU-val létrehozandó szabadkereskedelmi zóna megalakítását szorgalmazza.

Janukovics személye hasznos lehet az év végéig ismét esedékes gázártárgyalásoknál, bár az nem várható, hogy Moszkva csökkentené az árat, noha Janukovics szavazótábora ilyen reményeket is táplál.

Janukovics hívei körében
Janukovics hívei körében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.