Állóháború a libanoni fronton

Francia-amerikai ellentét gátolja az ENSZ-határozat elfogadását, miközben tízezer izraeli katona harcolt tegnap Dél-Libanonban.

Hét ember meghalt, számosan megsérültek tegnap délután Izrael északi részén a Hezbollah libanoni síita szervezet által kilőtt rakéták következtében. Rövid idő alatt 100 rakéta csapódott be Izrael északi részén, három ember életét oltva ki Maalótban, négyét Akkóban.

Eközben az izraeli légierő újra támadta a Hezbollah állásait a libanoni főváros, Bejrút külterületén, az ország Szíriával határos részében, továbbá a Bekaa-völgyben - jelentette az MTI. Tizenegy dél-libanoni településen vettek fel állásokat a határtérségben a tízezer fős izraeli szárazföldi erők csütörtökön, hogy hét kilométer széles biztonsági zónát alakítsanak ki a határ mentén. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök megerősítette: Izrael addig harcol a Hezbollah ellen, amíg nem vezényelnek cselekvőképes nemzetközi erőket a határra.

Ez azonban még várat magára. Bár Tony Blair brit kormányfő szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja között már minimálisak a különbségek a konfliktus rendezésével kapcsolatos határozat tekintetében, és remélhetőleg napokon belül megszületik a végleges változat. A Reuters szerint az ellentétek az Egyesült Államok és Franciaország között feszülnek a tűzszünet megkezdésének időpontjával kapcsolatban. Elképzelhető, hogy Párizs vezeti majd az új ENSZ-felhatalmazású kontingenst, bár a franciák ragaszkodnak ahhoz, hogy a haderő telepítését hathatós tűzszünet előzze meg. Ugyanakkor a francia ENSZ-nagykövet, Jean-Marc de la Sabliere tegnap úgy nyilatkozott: szerdához képest kevésbé bízik abban, hogy a következő napokban megszülethet a határozat.

Eközben a Hezbollah fő támogatójának tartott Irán ismét megfenyegette Izraelt. Az iráni elnök szerint a zsidó állam megsemmisítése lenne "az igazi megoldás" a libanoni konfliktusra. "Noha az igazi gyógyír a konfliktusra a cionista rendszer megsemmisítése lenne, előbb azonnali tűzszünetre van szükség" - mondta csütörtökön Mahmud Ahmadinezsad. A perzsa országban tegnap egy vallási vezető, Ali Akbar Mohtasemi-Púr kifejtette: Izrael bármely pontját elérő rakéták vannak a Hezbollah birtokában

II. Abdalláh jordániai király szerint az Egyesült Államoknak véget kell vetnie az izraeli offenzívának Libanonban ahhoz, hogy kivívja az arab világ tiszteletét. Keményen bírálta Washington közel-keleti politikáját a The Washington Post című lapban megjelent írásában Abdullah Gül török külügyminiszter is. Gül kifejtette: az USA tétlensége miatt a Közel-Kelet demokratizálódásának elképzelése zátonyra futott. A Damaszkuszban tartózkodó spanyol külügyminiszter szerint szíriai illetékesek megígérték, hogy érvényesíteni fogják befolyásukat a Hezbollahnál az enyhülés érdekében. "Szíria nem a probléma, hanem a megoldás része akar lenni" - vélekedett tegnap Miguel Ángel Moratinos.

Libanoni katona búcsúzik az országot elhagyó családjától
Libanoni katona búcsúzik az országot elhagyó családjától
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.