Budaörs polgármestere úttörő szerepet vállal az önkormányzati rendőrség létrehozásában

Budaörs polgármestere szerint a hatékonyabb, olcsóbb rendőrség megteremtéséhez az önkormányzati rendőrség felállításán keresztül vezet az út - erről maga Wittinghoff Tamás nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek. Az ORFK reformkoncepciójában ez az elképzelés nem szerepel.

A polgármester úgy látja: mivel Demszky Gábor főpolgármester szerdán kijelentette, minden eszközzel azon lesz, hogy megakadályozza a budapesti és a Pest megyei rendőrség összevonását, ezért indokoltnak látná az önkormányzati rendőrség létrehozását.

Az önkormányzati törvény a helyi testületeket teszi felelőssé a közbiztonságért, viszont a szükséges eszközök hiányoznak ehhez - mondta Wittinghoff Tamás, hozzátéve, az önkormányzat hiába támogatja a rendőrséget, a pénz a megyékhez érkezik, és annak nagy része "eltűnik a nagy kalapban".

"A rendőrségi reformban mi egy radikálisabb utat javasolnánk: nem a városőrség, vagy a közterület-felügyelet megerősítésében indulnánk el, hanem egy olyan szervezet létrehozását szeretnénk, amely főként bűnmegelőzési és közbiztonsági feladatokat látna el" - mondta.

A koncepció szerint az önkormányzati rendőrség nem rendelkezne nyomozati jogkörrel, de szorosan együttműködne az országos rendőr-főkapitánysággal, viszont a felügyeleti jogot az önkormányzat, és az azt ellenőrző közigazgatási hivatal látná el. Az elsődleges lépésnek Wittinghoff Tamás azt tartja, hogy egy-két mintatelepülésen el kell indítani az önkormányzati rendőrséget. Budaörs úttörő szerepet vállalna ebben - jegyezte meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: nincs napirenden az önkormányzati rendőrség létrehozása, s az elkészült reformjavaslatban egy hierarchikus rendszer létrehozása szerepel.

Garamvölgyi László megjegyezte, civil biztonsági szolgálatok sok feladatot átvállaltak ugyan a rendőrségtől, és ezeket a vagyonvédelmi törvény szabályozza, viszont vannak olyan állami rendőrségi feladatok, amelyek nem ruházhatók át.
Közölte azt is: az olcsóbb és hatékonyabb rendőrség megvalósításához "profiltisztítás" szükséges, és meg kell vizsgálni, hogy milyen feladatokat lehet átadni civil biztonsági cégeknek.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy bűnmegelőzési feladatokat az önkormányzatoknak a törvény szerint kötelességük ellátni, és együttműködés jelenleg is van az önkormányzatok és a rendőrség között.
Hozzáfűzte: más nyugat-európai országokban is centrális, állami rendőrségek vannak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.