Szemben a maffiával - könyv az olajügyekről

Szemben a maffiával - Papa nyomoz címmel jelent meg Kármán Irén rendező tollából a kilencvenes évek "olajos történeteit" feldolgozó könyv. A művet Papa, alias Sándor István, a meghurcolt, letartóztatott, majd felmentett egykori nyomozó mutatta be csütörtökön Budapesten a sajtó képviselőinek.

"Mindez (mármint az olajügyek) úgy történhetett meg, hogy ránk szakadt az úgynevezett nagy demokrácia. Semmi tapasztalatunk sem volt ugyanis, hogy hogyan működik egy demokrácia. A jogrendünk pedig nem volt arra alkalmas, hogy ezt a demokráciát befogadja, vagy megvédje" - vélekedett Sándor István.

Kifejtette: a pártállam felbomlásával fejetlenség, összevisszaság uralkodott el, s mindenki azt hitte, hogy beköszöntött a Kánaán. A jogalkotók pedig számos kiskaput rejtő törvényeket hoztak, amelyek révén sokan megszedték magukat, csak épp az államkassza maradt üresen.

Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült anyagot gyűjteni, hiszen az "olajos ügyeket" 85 évre titkosították, Sándor István elmondta: ügyével párhuzamosan voltak vidéki ügyek is, amelyekre nem került a "Szigorúan titkos" bélyegző. Vidéken úgy tűnt, hogy csírájában képesek elfojtani a botrányt. A nyomozók, vámtisztek ellen sokszor saját korrupt kollégáik indítottak hadjáratot, hogy eltávolítsák őket a testületből, ugyanis nyomozásukkal "rontották a többiek boltját".

"A történtek után évekkel a vidéki rendőrök, akiket elbocsátottak, egzisztenciálisan ellehetetlenítettek, legyűrték félelmüket és sok igaz történetet meséltek el. A könyvvel párhuzamosan film is készült, s sokan nevüket, arcukat is adták a történethez" - mondta Sándor István.

Menetközben azonban kiszivároghatott a dolog, s a szereplőket ismét csak megfenyegették, "mondván, hogy gondolkodjanak el arról, jó-e egy ilyen filmben szerepelni". "Itt, Budapesten, mi nem sokat törődtünk a fenyegetésekkel, hiszen hozzászoktunk, túléltünk sok mindent. Ám egy vidéki kisvárosban, ahol a létminimumon, vagy az alatt élnek az emberek, egy volt maffiózó, aki most milliárdos, könnyen el tud lehetetleníteni egy volt rendőrt, aki próbált, próbál becsületes lenni. Akkor sem volt pénze, most pedig a szó szoros értelmében egzisztenciális problémái vannak. Így úgy döntöttünk, hogy most nem jelentetjük meg a filmet, de nem tettünk le róla, hogy később elkészítjük" - mondta a Papa.

Véleménye szerint a könyvben érdekes dolgokról lehet olvasni, s nemcsak az ő ügyéről, ráadásul megszólaltatják a másik oldalt, az alvilág prominenseit is. "A legbosszantóbb ezekben az ügyekben, hogy piti, iskolázatlan, pajszeros betörők kerültek a könnyen megszerzett pénzek révén olyan pozícióba, hogy ők diktálnak. A parlamenti meghallgatás során is elmondtam, hogy meg kellene nézni, hogy parlamenti képviselők kikkel horgásznak, vadásznak, ebédelnek együtt, s akkor el kellene gondolkodni, hogy ki irányít kit" - mondta.

"Annyiszor kértem a bíróságot és az illetékes rendőrhatóságot, hogy oldjuk fel a titkosítást, mivel nincs benne államtitok. Semmi olyan nincs benne, ami sértené az állam érdekét, sőt. Ebben mindössze az a titok, hogy ha feloldanák a titkosítást, kiderülne, hogy az alvilág, a rendőrség és az ügyészség milyen szinten volt összefonódva és ki milyen szerepet vállalt abban, hogy embereket hallgattassanak el, hurcoljanak meg, hogy egyesek milliárdokat tudjanak keresni" - mondta Sándor István a könyvbemutatón.

A könyvről bővebben a NOL Blogban!!

(MTI)

Sándor István, a 'Papa'
Sándor István, a 'Papa'
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.