Operatörténet magánerőből

Egy osztrák zeneszerző, bizonyos Karl Ditters von Dittersdorf a XVIII. század második felében ontotta az olasz operákat (csak később vált a német nyelvű opera "atyjává"), ezek közül néhányat az Eszterházán dalszínházat vezető komponista, Joseph Haydn előadásra kiválasztott.

Az utóbbi művek egyikét, A Rocca Antica-i báró története címűt szemelték ki a Hungaroton lemezkiadónál, hogy az első opera-DVD-t elkészítsék belőle. A lemez most került boltokba.

A Bánk bán Káel Csaba rendezésében elkészült filmfeldolgozása és DVD-változata után A Rocca Antica-i báró... mozgóképi fölidézése igazi kultúrhistóriai meglepetés. A két felvonásos vígoperában, amely a kor divatja szerint Goldoni szövegére készült, mindössze négy szerep van - ezeket Kóbor Tamás, Fodor Beatrix, Károly Edit és Bretz Károly énekli. A krónika szerint Haydnnak - és persze a főúri Eszterháza közönségének - annyira tetszett a könynyed darab, hogy 1776-tól több éven át műsoron tartotta. A mű szerzői kézirata jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár zenei gyűjteményében található. Ott fedezte föl a régizene egyik jeles hazai kutatója és előadója, Németh Pál, aki a Capella Savaria együttes alapítójaként is ismert, de a művet mostani zenekara, a Savaria Barokk Zenekar közreműködésével vezényelte a DVD-fölvételen.

Voltaképpen egy színielőadás látható a lemezen, Tóth János, az Operaház magánénekese rendezésében, amelyet a gödöllői királyi kastély két éve fölújított, kiváló akusztikájú, száz főt befogadó színházában rögzítettek. A lemez extrái megismertetik a nézőt Dittersdorf világával és a gödöllői kastéllyal is.

Hollós Máté kiadóvezető érdeklődésünkre megerősítette: az újdonság megjelentetése a Hungaroton alapkoncepciójába illeszkedik, vagyis elsősorban a ritkaságokat kedvelő gyűjtők érdeklődésére számíthat világszerte. A DVD egy tervezett - magyar vonatkozású - sorozat első darabja lehet, ha sikerül további magántámogatókat bevonni a finanszírozásba. A Rocca Antica-i báró... fölvétele hatmilliós költségének egy részét is a filmtörvény adta befektetői kedvezmény révén sikerült előteremteni.

A gödöllõi kastély nemrég felújított színházában készült Dittersdorf operájának felvétele
A gödöllõi kastély nemrég felújított színházában készült Dittersdorf operájának felvétele
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.