Izrael mélyére lőtt be a Hezbollah

A Hezbollah katonai infrastruktúráját teljes egészében megsemmisítettük - nyilatkozta tegnap Ehud Olmert izraeli kormányfő, a hadszíntéri események azonban alaposan rácáfoltak a miniszterelnökre.

A libanoni szélsőséges síita szervezet szerdán több mint száznyolcvan rakétát lőtt ki izraeli célpontokra. Ez nemcsak rekordot jelent a több mint három hete tartó háborúban, több rakéta egészen Ciszjordániáig repült. A rakétatámadásokban egy polgári személy meghalt, többen megsebesültek.

Míg a Hezbollahnak Izrael mélyére sikerült belőnie, a zsidó állam hadseregének elitegysége Libanon keleti részén hajtott végre kommandós akciót. A helikopteres rajtaütés során a Baalbek környékén lévő gerillafészkekben öt Hezbollah-tagot ejtettek foglyul és vittek magukkal Izraelbe. Az izraeli légierő pedig folytatta a bombázásokat, libanoni források szerint a csapásokban tizenkilenc polgári személy vesztette életét. A Hezbollah libanoni állásait hatezres kontingenssel támadó izraeli hadsereg három katonát vesztett a harcokban. A libanoni áldozatok száma elérte a 643-at, Izraelben a háború ötvenöt emberéletet követelt.

Olmert a Reutersnak adott interjújában azt mondta, hogy az izraeli hadsereg addig folytatja a hadműveleteket, amíg egy nemzetközi erőt nem telepítenek Dél-Libanonba. Igaz, tartós fegyverszünet híján eddig még egyetlen ország sem vállalt kötelezettséget kéksisakosok küldésére, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában is folynak a viták a régóta sürgetett tűzszüneti felhívásról.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökre összehívta a lehetséges csapatadományozó országok képviselőit. A misszió vezetésére esélyesnek tartott franciák azonban közölték: nem képviseltetik magukat a fórumon, mivel szerintük először tűzszünetet kellene elérni, s csak azután tárgyalni az izraeli hadsereget és a Hezbollah fegyvereseit egymástól elválasztó nemzetközi erőről.

Libanoni adatok szerint a közel-keleti ország elleni izraeli csapások eddig legalább kétmilliárd dollár kárt okoztak. Az ENSZ világélelmezési programja azt közölte, hogy az izraeli hadvezetés zöld jelzést adott két tankernak, amelyek benzint szállítanak Libanonba.

Készül a riport a szétlõtt Nabatijában
Készül a riport a szétlõtt Nabatijában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.