Megújulnak a magyar- magyar intézmények

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a határon túli magyar szervezetek vezetői között nemrég lezajlott konzultációsorozat nyomán kidolgozott új nemzetpolitikai koncepciót ismertette szerdai számában a Krónika című napilap.

Az erdélyi újság közli, hogy birtokába jutott A megújuló nemzetpolitika elvei és intézményrendszere elnevezésű dokumentum, amelyet Budapestről a napokban juttattak el a kormányfő tárgyalópartnereinek, a határon túli magyar szervezetek vezetőinek.

Az új nemzetkoncepció szerint - írja a Krónika - a nemzeti identitás megőrzésének támogatása mellett sokkal jobban kell összpontosítani a szülőföldön való megmaradás és gyarapodás gazdasági-szociális feltételeire. A lap szerint a magyar-magyar párbeszéd fórumrendszerének megújítását taglaló fejezetből kitűnik, hogy a jelenlegi kormányzati struktúrában a nemzetpolitikai stratégia kidolgozása és a koordináció a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH), a szakmai tevékenység ellátása pedig a szaktárcáknál zajlik.

Tekintettel a magyar közösségek differenciált helyzetére - írja tovább a Krónika -, a magyar kormány szerint az egyfórumú kapcsolattartást fel kell váltania egy sokszínű és hatékonyabb fórumrendszernek. Ennek keretében azt tervezik, hogy a már meglévő grémiumok mellett létrehozzák a budapesti kormány, valamint a határon túli magyar szervezetek képviselőiből álló Magyar-magyar Kormányzati Konzultációt (a Magyar Állandó Értekezlet egyféle utódját), amely alapvető fontosságú kérdésekben hivatott egyeztetni.

Ezen túlmenően - állapítja meg a lap - a magyar miniszterelnök (a külhoni magyar közösségek eltérő nagyságára és a közösségi vezetők politikai súlyára, elfogadottságára való tekintettel) évente legalább két alkalommal külön is konzultál nemzetpolitikai kérdésekben az RMDSZ, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja és a Vajdasági Magyarok Szövetsége vezetőivel. Gyurcsány továbbá támogatja - írja a Krónika -, hogy a KMKF által megvitatni javasolt nemzetpolitikai kérdések kerüljenek az Országgyűlés illetékes szakbizottságai elé, illetve, hogy a határon túli magyar szervezetek képviselői évente egyszer az Országgyűlés plénuma előtt szólalhassanak fel az adott közösségek helyzetének alakulásáról.

Mint Gémesi Ferenc államtitkár lapunknak elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányfő ígéretének megfelelően, az érintett határon túli szervezetek vezetőinek megküldték az említett konzultációk nyomán kidolgozott dokumentumot. Ez maga is része a konzultációknak, vagyis nem tekinthető végleges szövegnek. A dokumentum tartalmi ismertetésére az államtitkár nem vállalkozott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.