Demszky: nem a BRFK és a PMRFK összevonására!

Demszky Gábor főpolgármester nem ért egyet a budapesti és a Pest megyei rendőrség összevonásával, mint azt egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, minden eszközzel azon lesz, hogy ezt megakadályozza.

"Én a magam lehetőségeihez mérten minden eszközzel és minden módon azon leszek, hogy ezt a regionális átszervezést észérvek alapján, tapasztalati érvek alapján, szakmai érvek alapján  megakadályozzam" - mondta Demszky Gábor, miután látogatást tett Gergényi Péternél, a fővárosi rendőrfőkapitánynál.

A főpolgármester felidézte: Magyarországon regionális szinten szervezik át a közigazgatást és felmerült, hogy a központi régiónak legyen egységes rendőrsége. Ez pedig azt jelentené, hogy a Pest megyei és a fővárosi rendőrségből együttesen jönne létre regionális rendőr-főkapitányság.

A főváros nem a BRFK leépítésében, beolvasztásában érdekelt, hanem a megerősítésében - hangsúlyozta. Demszky Gábor hozzátette: az átszervezés véleménye szerint veszélyes és rontaná a bűnözési helyzetet. Bátorítást adna a bűnözőknek, mert távolabb kerülne a bűnelkövetés szintjétől az a  központ, ahol ezeket a felderítéseket végzik, ahol a bűnüldözés ténylegesen folyik.

Megemlítette: a fővárosban az önkormányzat a bűnmegelőzéssel foglalkozik, a rendőrség pedig a bűnüldözésért felelős, ehhez kialakult a megfelelő szervezeti rend is. Jelenleg a budapestiek 71 százaléka gondolja azt, hogy Budapesten a bűnözési helyzet javult, és elégedettek a BRFK munkájával.

A főpolgármester közölte: megkeresi a napokban Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy a kérdést közösen megoldják. Hozzátette: ha ez szükséges, akkor a közgyűlés elé viszi az ügyet állásfoglalásra, és az érintett szakminiszteren kívül a miniszterelnökkel is konzultál a kérdésről.

Mint mondta, ez nem politikai kérdés. "Ezt szakmai-rendészeti kérdésnek tekintem" és remélem, hogy a kérdés tisztán szakmai alapon dől el - mondta. Kérdésre válaszolva  kijelentette: nincs semmilyen feszültség a koalícióban.

Hangsúlyozta: az Európai Unió valamennyi fővárosának saját  rendőrsége van.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.