Hát, ez nem jött össze

Ha érem nem is, egyéni dráma a jelek szerint minden napra jut a Margit-szigeti Európa-bajnokságon. Előfordul, hogy több is. Hosszú Katinka hétfői kizárását követően tegnap Barta Nóra érdemelte ki a női pechvogel szerepét.

Azért csak a nőiét, mert balszerencsefia ugyancsak akadt, róla mindjárt: a műugróversenyeket nyitó, 1 méteres szám elődöntőjében hiába állt a harmadik sorozat után az első, s még a negyedik széria végén is a második helyen, utolsó kísérletét csúnyán elrontotta, így a hatos döntő helyett szabad délutánnal ajándékozta meg magát.

Nála csak Nagy Péter átkozhatta hangosabban a sorsot. A 21 éves úszó bravúros teljesítménnyel a mezőny ötödik legjobb idejét érte el a 200 méter vegyes selejtezőjében, de mivel két honfitársa még nála is gyorsabb volt, s a szabály szerint egy nemzetet legföljebb ketten képviselhetnek az elődöntőben, az ajkai fiú szintén beállhatott a Hosszú-sorba...

Munkás napja volt ellenben Cseh Lászlónak. Részint ő volt az egyik, aki délelőtt megelőzte Nagyot (a másik Kerékjártó Tamás), részint rá várt az a megtisztelő feladat, hogy a délutáni programban huszonöt percen belül kétszer is csobbanjon: előbb a 100 méter hát fináléjában, majd a vegyes elődöntőjében. Ráadásul vitt magával némi terhet is a vízbe, tekintve, hogy az egyik számban címvédőként, a másikban meg a tavalyi világbajnokság ezüstérmeseként mutatták be...

Hogy mekkora volt a várakozás első döntőbeli szereplését illetően, azt az a hangrobbanás jelezte, amely - a megint csak bő fél ház dacára - megrázta az uszodát, amikor vízbe szólították a magyar zászlóshajót. Aztán alig egy perccel később hasonlóan sokatmondó volt a létesítményre telepedő csend. Cseh - akit két esztendeje, a madridi Eb-n egyetlen riválisa sem tudott legyőzni - bár biztatóan rajtolt, csupán ötödikként érintette a falat féltávnál, de a forduló után már látszott, itt csak akkor érhet be érmes helyen, ha propellert varázsol a lábára. A csoda azonban nem történt meg, és a halásztelki "arany Lacit" ezúttal nem csak a Vjatcsanyin, Rogan, Grigoriadisz mesterhármas előzte meg, hanem a brit Tancock és a német Meeuw is. További közepes hír, hogy a hatodikként beérkező Cseh huszonkilenc századdal elmaradt legjobbjától, s ezt rögzítve a hétfői elbizonytalanodás széles körben tovább erősödött: hát mégsem a mi hetünk lesz ez a mostani?

Persze az ég azért nem szakadt le. Ekkor még nem...

Az olimpiai bronzérmes második nekirugaszkodásakor viszont koromfekete felhők gyülekeztek észak felől, de a jelet nem tekintettük szimbolikusnak, már csak azért se, mert a valóság fölülmúlta a képzeletet: hamarosan eszelős mennydörgések közepette mindent elmosott az eső. Cseh még, hála az égnek (tényleg annak), célba ért a 200 m vegyes elődöntőjében, méghozzá a mezőny legjobb eredményével (2:00,79), s a tetejébe Kerékjártó szintén kitett magáért: a 2:01,40 ma a 6-os pályát jelenti számára.

Az így is, úgy is vegyes szereplés után a csontkopaszra nyírt Cseht a versenyzők részére fenntartott, ez idő tájt a vízben térdig gázolók menekülttáboraként funkcionáló "last call room"-ban sikerült utolérni, és nem állítanám teljes bizonyossággal, hogy fülig ért a szája. "Nem is a helyezés miatt vagyok csalódott, hanem mert elmaradtam a legjobb időmtől, Igaz, azzal is csak harmadik lettem volna - kommentálta mindenekelőtt hátúszó- produkcióját, majd kibökte a lényeget: - Elizgultam, ez az igazság. Még szoknom kell a hazai pályát." A felszólításra, hogy azért mondjon valami biztatót is, így reagált: "Úgy érzem, a vegyesen minden rendben lesz, mert ott, ha netán hibázom is, marad lehetőség a javításra.

Ezzel egyébként a szánkból vette ki a szót: a borús kedd vigasza valóban az, hogy maradt lehetőség a javításra...

A krónikához még három passzus tartozik: 1. Bodor Richárd - elmaradva délelőtti produkciójától - a hetedik helyen végzett 100 méter mellen (1:01,36); 2. Kovács Ágnes a negyedik legjobb időt mondhatta magáénak a nők hasonló számának elődöntőjében (1:08,51), minek nyomán újabb halvány reménysugárral gyarapodtunk; 3. az istentelen vihar semmiféle hajlandóságot nem mutatott a továbbvonulásra, ezért a versenybíróság szerda délután háromnegyed ötre halasztotta a színlapján Verrasztó Evelynt is felvonultató 200 méter hát döntőjét.

Sajnos a két nap, nulla magyar érem mérleget nem vihette magával a szigeti tornádó, viszont derűlátásra ad okot, hogy a folytatásban ennél csak szebb idő köszönthet ránk.

Műugrás. Nők, 1 m: 1. Anna Lindberg (svéd), 2. Kotzian (német), 3. Marconi (olasz).

Úszás. Férfiak. 50 m pillangó: 1. Szergej Breus (ukrán) 23,41, 2. Draganja (horvát) 23,62, 3. Andkjaer (dán) 23,77. 100 m hát: 1. Arkagyij Vjatcsanyin (orosz) 53,50, 2. Rogan (osztrák) 54,07, 3. Grigoriadisz (görög) 54,34, ...6. Cseh László 54,56. 100 m mell: 1. Roman Szludnov (orosz) 1:00,61, 2. Dale Oen (norvég) 1:00,63, 3. Liszogor (ukrán) 1:00,64, ...7. Bodor Richárd 1:01,36. Nők. 50 m pillangó: 1. Therese Alshammar (svéd) 26,06, 2. Kammerling (svéd) 26,23, 3. Groot (holland) 26,49.

Ez lesz ma

MŰUGRÁS. Férfiak, 1 m: selejtező (10, Hajnal András), elődöntő (12), döntő (15.45).

ÚSZÁS. Előfutamok: 9.30-tól. Döntők és elődöntők: 16.45-től. A döntős program a magyar szereplőkkel: 200 m női hát (Verrasztó Evelyn), 800 m női gyors, 200 m férfi gyors, 100 m női mell (Kovács Ágnes), 100 m női gyors, 200 m férfi vegyes (Cseh László, Kerékjártó István).

Elúszott...
Elúszott...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.