Daganatos beteg nem marad kezelés nélkül

Visszaveszi a biztosító a pénzt attól a kórháztól, amelyik gyógyításra váró embereket küld vissza. Nem maradhat egyetlen rákbeteg sem ellátás nélkül - állítja Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

- Egyelőre az e célra szánt 1,5 milliárd forint első felét osztottuk szét a központok között, augusztus 8-ra pedig ülést hívtam össze, ahol átnézzük, hol hogyan látják el a betegeket, illetve mire fordítják az onkológiai ellátásra szánt pénzeket - mondta lapunknak az egészségügyi miniszter, aki a napokban elindított zöldszámon (80-374-636) minden olyan rákbeteg jelentkezését várja, akit nem fogadnak be ott, ahol gyógyítani kellene. Molnár Lajos szerint nem fordulhat elő, hogy anyagi okokból bárhol is megtagadják a terápiát.

- Egyelőre három egyetemmel és az Országos Onkológiai Intézettel állapodtam meg, hogy minden olyan beteget fogadnak, akiket esetleg máshonnan elküldtek. Minden egyes beteg után meg fogják kapni az ellátás költségeit - mondta a miniszter, aki szerint mindez meg is mutatja, hol működnek valóban hatékonyan a központok, s őszre akár a felére is csökkenhet azoknak a helyeknek a száma, ahol onkológiai centrum működik.

- A pénz garantáltan követi a betegeket - jelentette ki a miniszter.

A hírek hallatán több helyen is feloldották a korábbi korlátozásokat, s újra engedélyeztek bizonyos drága, s a megszabott kereten felüli kezeléseket, illetve olyan betegek ellátását, akik nem a saját területükhöz tartoznak.

Repa Imre, a Kaposvári Megyei Kórház főigazgatója eddig sem küldött el senkit, még ha a kezelés veszteséges volt is. Az átalakítással náluk mintegy huszonöt-harminc százalékkal nőtt a betegforgalom, de a többletköltség fedezete még mindig nem látszik.

- Javul a finanszírozás, a mostani kiegészítéssel már közeledünk valós kiadásainkhoz, bár még mindig mínuszban vagyunk. Ennek ellenére inkább vállaljuk a ráfizetést, de gyógyítunk - mondta a főigazgató.

Vannak kórházi vezetők, akik azonban kétkedve fogadják a miniszter állításait, és állítják: az onkológiai többletpénzeket úgy osztották el, hogy az messze nem fedezi többletkiadásaikat. Akad, aki nem látja: a tavalyi gyógyszer-felhasználási keret alapján hogyan kalkulálhatók azok az új terápiák, amelyek költsége a korábbinak a többszöröse.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási főosztályának vezetője szerint minden újabb szakmai egyeztetés segíti, hogy a rendszer mind jobban egyensúlyba kerüljön.

- Folyamatosan alakul a rákbetegek gyógyításának a finanszírozása, mindinkább igyekszünk elérni, hogy a pénz valóban kövesse a betegeket, ahogy a szakmától is szinte havonta kérjük az újabb terápiás javaslatokat. Ez ahhoz kell, hogy a sokszor drágább új készítmények árát is figyelembe vehessük - mondta a vezető. (K. J. V.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.