Gazdátlanná vált adatbázisok

Kapkodva folyhatott a kormányzati struktúra átalakítása, mert egyes területekről megfeledkeztek. A megszűnt Belügyminisztériumnak a hatósági nyilvántartásokkal kapcsolatos hatáskörei körül például elég nagy a zűrzavar.

Úgy tűnik, a kormány megalakulása óta eltelt két hónap alatt nem sikerült egyértelműen tisztázni az egyes tárcák pontos feladatait. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényből legalábbis nem derül ki, hogy a megszűnt BM bizonyos hatásköreit mely tárcák vették át. A jogalkotók slamposságát szemlélteti, hogy a parlamenthez benyújtott eredeti tervezetben a határőrség, illetve a katasztrófavédelem még egyáltalán nem szerepelt, amit a vita során sikerült korrigálni. Rosszabbul jártak a szintén a BM által gyakorolt titokvédelmi hatáskörökkel, mert ezekről végképp megfeledkeztek - bár azóta egy újabb jogszabály tisztázza a felelősségi kört.

Az viszont egyelőre nem tűnt föl senkinek, hogy a különféle nyilvántartások helyzete máig zavaros. A minisztériumokról szóló törvény ugyanis csupán egyetlen adatbázist említ: a személyiadat- és a lakcímnyilvántartással kapcsolatos ügyeket a jogszabály az újonnan létrehozott Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz delegálta. A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal sorsa viszont kevésbé érdekelhette a jogalkotót, mert csak a törvény elfogadása után sietve meghozott kormányrendelet tisztázta, hogy az intézmény a kancelláriához kerül.

Önmagában ez még nem lenne baj, de a hivatalban fellelhető többi nyilvántartásról másodjára sem sikerült szabályozást alkotni. Pedig nem akármiről van szó: a népesség-nyilvántartás mellett itt találhatók a közúti közlekedési adatbázisok és több bűnügyi célú nyilvántartás is, miként a hivatal feladata az útlevelek előállítása és nyilvántartása, illetve az erkölcsi bizonyítványok kiadása is. Mindezt eddig viszonylag jól szabályozott rendben a belügyminiszter felügyelte - a poszt azonban megszűnt. A törvényi háttér ugyanis változatlan, így az adatbázisok ma gazdátlanok, miközben a polgárok széles körét érintő, illetve meglehetősen érzékeny információkról van szó. Ebben a helyzetben kérdés, hogy ki hozhat felelős döntéseket például útlevélügyekben, illetve a bűntettesek adatbázisával - a daktiloszkópiai vagy a DNS-nyilvántartásokkal - kapcsolatos kérdésekben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.