Még nem a boldogság szigete

Isten ments, hogy bárkinek a lelkébe marjunk, de a helyzet mégis csak az: a prológ után valójában tegnap kezdődött a vizes sportágak Eb-je. Balatonalmádiban a hosszú távosok, a Margit-szigeten a "szinkronművészek" búcsúztak el vasárnap, hogy ez utóbbi helyszínt számról számra belakják az úszók, s mától a műugrók is.

A teljes magyar tábort majd' szétvetette a reménykedés, hogy aztán alig valamivel a matiné nyitányát követően jelentős fejrázások kíséretében szentségeljen a fél uszoda.

Ha a nevekkel való viccelődés nem lenne amúgy is sekélyes, s ha egyáltalán, volna kedve az embernek élcelődni ilyenkor, most azt írnám: ez nem volt hosszú, Katinka... Bántóan rövidre vágta ugyanis első napi programját a régi "Sport" Széchy Tamásról elnevezett medencéjében a tizenhét éves, négyszeres ifi Európa-bajnoknő: Hosszút szabálytalan lábtempó miatt diszkvalifikálták a 400 vegyes előfutamában, így a "magyar" számok egyikeként beharangozott viadalon a laza fürdőzés után az ötödik legjobb idővel döntős Jakabos Zsuzsanna egykeként maradt délutánra. A szituáció drámaiságáról, na meg a hazai válogatottban uralkodó miliőről mindent elárul: az érmes helyre szintén esélyesnek tartott (vagyis rivális) Jakabos edzője, Anatolij Petrov elsírta magát a tévékamerák előtt, amikor Hosszú Katinka esetéről kérdezték...

A délelőtt csendesebb történetei közül ki kell emelni, hogy Kis Gergő kilenc éve fennálló országos csúcsot javított meg 400 gyorson (3:51,02), igaz, ezzel éppúgy nem jutott fináléba, mint a szintén rekordot döntő férfi (3:23,08) és a "szimplán" kieső női 4x100-as gyorsváltó.

Bemutatkozott a húzónév is: Cseh László címvédőként a harmadik legjobb eredménynyel úszta magát a 100 méter hát elődöntőjébe, hogy aztán a főműsorban hat századot rontson idején, és futamharmadikként, összességében a hatodik teljesítménnyel (54,92) kvalifikálja magát az elit másnapi mezőnyébe. A 4-es pályát kibérlő orosz Vjatcsanyin több mint egy másodperccel gyorsabb volt nála, de a következtetések levonásával mindenképpen várjunk egy napot. A félháznyi közönség (ahhoz képest, hogy a múlt heti - igaz, az úszóelőfutamokhoz hasonlóan ingyenes - szinkronúszóversenyeken roskadoztak a lelátók...) mindenesetre "Szép volt, Laci!"-val köszönte meg a produkciót, de mi azért bízunk benne erősen: lesz ez még sokkal szebb is.

Minden napra egy érem - ígérte-remélte a realitásáról (is) ismert Kiss László szövetségi kapitány előzetesen, úgyhogy hétfőn (kizárásos alapon) a 400 m női vegyes fináléjakor meresztettük a szemünket, de akárhogy is tekingettünk, Jakabos Zsuzsát csak az első száz méter végén láttuk dobogós pozícióban. Háton, mellen és gyorson sem tudott már javítani helyezésén, így a versenyt utcahosszal nyerő olasz Filippi, valamint a német Hetzer és a lengyel Baranowska mögött be kellett érnie a negyedik hellyel (4:42,75). Talán ha itt lehet Hosszú... - fantáziált volna az ember, de helyette meghallgatta inkább, mit mond a medencéből kikászálódó kolléganő. "Kicsit szomorú vagyok, hogy nem úsztam meg az egyéni csúcsomat, ugyanakkor nagyon boldog is, mert szerintem ez nagyon szép eredmény." A kérdésre, hogy a korábbi nyilatkozatokhoz képest sem csalódás-e az érmet nem érő helyezés, így felelt: "Én is hallottam, hogy bronz meg ezüst, esetleg arany, de tudtam, hogy borzasztó nehéz lesz. Most ennyit tudtam."

Mielőtt nagyon elkámpicsorodnánk, mondom a jobb hírt: Verrasztó Evelyn a harmadik helyen került a 200 hát nyolcas döntőjébe (csak érdekességképpen: rendkívül dicséretes 2:12,50-e majdnem hat másodperccel gyengébb idő Egerszegi Krisztina tizenöt éve megközelíthetetlen világcsúcsánál). Ugyanebben a számban Szepesi Nikolett összességében tizenegyedik lett (2:13,42), finalista viszont az egykoron szintén magyar specialitásként nyilvántartott 100 méter mellen Bodor Richárd a rangsor hatodikjaként (1:01,11).

Ráadásul a mellünket már tegnap is döngethettük egy keveset, tekintve, hogy megszületett az új szigeti komplexum első világrekordja: a 3:35,22-vel célba érő német női 100-as gyorsváltó az ausztrálok athéni olimpián elért csúcsát archiválta, s avatta fel egyszersmind ily módon is a létesítményt.

Szép, szép, nem vitás, de a medence további fényezését azért jobb lenne nem másokra bízni.

Úszás. Férfiak. 400 m gyors: 1. Jurij Prilukov (orosz) 3:45,73, 2. Rosolino (olasz) 3:46,87, 3. Rostoucher (francia) 3:47,04. 4x100 m gyors: 1. Olaszország (Alessandro Calvi, Christian Galenda, Lorenzo Vismara, Filippo Magnini) 3:15,23, 2. Oroszország 3:16,47, 3. Franciaország 3:16,53. Nők. 400 m vegyes: 1. Alessia Filippi (olasz) 4:35,80, 2. Hetzer (német) 4:37,97, 3. Baranowska (lengyel) 4:40,02, 4. Jakabos Zsuzsanna 4:42,75. 4x100 m gyors: 1. Németország (Petra Dallmann, Daniela Götz, Britta Steffen, Annika Liebs) 3:35,22, világcsúcs, 2. Hollandia 3:37,04, 3. Franciaország 3:38,83.

Ez lesz ma

MŰUGRÁS. Nők, 1 m: selejtező (10, Barta Nóra, Kormos Villő), elődöntő (12), döntő (15.45).

ÚSZÁS. Előfutamok: 9.30-tól. Döntők és elődöntők: 17-től. A döntős program a magyar szereplőkkel: 50 m férfi pillangó, 100 m férfi hát (Cseh László), 50 m női pillangó, 100 m férfi mell (Bodor Richárd), 200 m női hát (Verrasztó Evelyn).

Fújhatja...
Fújhatja...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.