Megkapják az onkológiák a pénzüket

Lassan, de rendeződik az onkológiai ellátás finanszírozása. Sorra kapják meg a kórházak azokat a pénzeket, amelyek az onkológiai központok kijelölésével megnőtt betegszám miatt hiányoztak költségvetésükből.

Van, ahol teljes egészében, másutt egyelőre részben rendezik az onkológiai ellátás helyzetét, s megkapják az intézmények az elmúlt öt hónapban lényegesen nagyobb betegforgalom által termelt veszteségek kompenzációját. Az elmúlt hónapokban a kórházak és a betegszervezetek azonnali segítséget kértek, mert hosszú várólisták alakultak ki a kezelésekre váró rákos betegeknél. Megtörtént, hogy betegeket küldtek el, vagy irányítottak át más intézményekbe.

A kellemetlen helyzetet az idézte elő, hogy december óta már csak a kijelölt, és biztosabb gyógyulást ígérő centrumokban lehet daganatos betegeket kezelni. Ezekben a korábbiaknál sokkal több lett a páciens, amit a finanszírozás eddig nem vett figyelembe, és a tavalyi betegforgalom alapján kapták a centrumok is a pénzt. Változott az onkológiai ellátás gyógyszereinek finanszírozása is: megszűnt a külön keret, a legdrágább medicinák árát a kórházaknak kell kigazdálkodniuk.

- Mi visszamenőleg teljes egészében megkaptuk a pénzünket, rendezte az egészségbiztosító a korábban megszabott korlát fölött kezelt betegek ellátásának költségeit. A miniszter levélben biztosított arról, hogy minden betegem kezelését kifizeti, s kérte, hogy az így kapott pénzeket kizárólag a rákbetegek gyógyítására fordítsuk - nyilatkozta Radnai Zoltán, a Szent István Kórház igazgatója, aki az egyik legnagyobb onkológiai betegellátót, a Szent László Kórházat is vezeti.

Másként értékelik a helyzetet a miskolciak, ahol mintegy 35-40 százalékkal több a beteg, mint a központosítás előtt, de a pluszköltségnek még mindig csak töredékét rendezi a biztosító. Poller Imre, az onkológiai osztály vezetője úgy látja, hogy a többlet messze nem fedezi a járulékos kiadásokat.

- Mi egyelőre nem látjuk, hogy az átcsoportosítások mellett az onkológiai ellátásra jutó mintegy másfél milliárd forintnyi többlet hol jelentkezik - fogalmazott. Pesszimista Golub Iván, a budapesti Uzsoki Kórház főigazgatója, aki kiszámolta, mit hozott nekik a rendezés, és mennyiben fedezi a pénz az első fél év 883 gyógyszeres kezelésre szoruló új betegének gyógyítási költségeit. - Az eddig mintegy ötven százalékban kifizetett onkológiai gyógyszerköltségnek már csak a harminc százaléka marad veszteség, vagyis havonta mintegy 13 millió forint a mínuszunk. Januárig visszamenőleg mintegy száz beteg ellátását fizette ki pluszban a biztosító, de havonta 150 rákbeteget továbbra is anyagi fedezet nélkül gyógyítunk - mondta a vezető, aki úgy tudja: várható, hogy a szakmai kollégium által kiszámolt és indokolt pénzeket megkapják.

A szakma, illetve az egészségügyi vezetés szerint a helyzet kialakulásában szerepet játszott az is, hogy a mintegy ötven intézmény közül, ahol van onkológiai ellátás, 19-ben nem a rákbetegek gyógyítására fordították ezt a keretet, hanem az bekerült a nagy kórházi "kalapba", vagyis más területeken "hasznosult".

Információink szerint a napokban ül össze az a bizottság, amely végleg dönt arról: pontosan hol, hány beteget és hogyan kezelnek, s ennek alapján szakmai feltételezések szerint is mindenütt rendeződnek a finanszírozás ellentmondásai.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.