Demszky időlegesen leállítatja a Combinókat

Demszky Gábor főpolgármester hétfő délután felkérte a BKV-t, hogy mindaddig vonják ki a forgalomból a Combino-villamosokat, amíg a gyártó Siemens cég szakemberei teljes körűen feltárják a meghibásodások okát - közölte Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Az MTI-hez hétfő délután eljuttatott közlemény szerint a főpolgármester ezzel egy időben levélben kérte fel a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Beke-Martos Gábort, hogy tegyen meg mindent a felsővezetékek rendszerében és a járműben az utóbbi időben keletkezett hibák minél előbbi kijavításáért. "Nyomatékosan kérem, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az üzembiztonság növekedjen, és a még hátralévő munkák mielőbb befejeződjenek. Emellett elvárom, hogy a Combino-villamosok napi utasforgalmában semmilyen zavar ne forduljon elő" - áll Demszky Gábor a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatójához intézett levelében.

A főpolgármester levele szerint a Siemensnek kulcsszerepe van a villamosok forgalomba állításában és zavartalan üzemeltetésében a budapesti Nagykörúton, hiszen a Siemens nemcsak a villamosok gyártója, hanem felel azok karbantartásáért is, és fővállalkozóként végzi a felsővezeték-rendszer korszerűsítését.

Demszky Gábor levelében rámutatott: az áramellátó-rendszer cseréjével kapcsolatos mulasztásokat független szakértő vizsgálja, így e tekintetben a felelősség megállapítása még nem időszerű. A járművek meghibásodása azonban nem állhat összefüggésben a felsővezeték vagy a pálya felújításával.

A főpolgármester levelében azt is kérte, hogy a cég tájékoztassa Budapest lakosságát arról, mikor lehet számítani a cég által kiépített, szállított és üzemeltetett rendszerek elvárható működésére.

"Mivel a fenti meghibásodások okkal keltik fel a sajtó fokozott érdeklődését, felszólítom, hogy az Önök által szállított rendszer hibáit a nyilvánosság előtt is vállalják, és szakmai érvekkel alátámasztott nyilatkozataikkal minden esetben álljanak a sajtó rendelkezésére. Megmagyarázhatatlannak tartom, hogy amikor a villamosokkal kapcsolatban immár rendszeresen problémák merülnek fel, az Önök cégénél sajtóinformációk szerint nyilatkozatstop van érvényben" - írta Demszky Gábor.

A Siemens átvizsgálja a Combino-villamosokat

A Siemens a Combino-villamosok üzemzavarát okozó kisebb műszaki problémák miatt valamennyi Budapesten futó járművet átvizsgálja a további hasonló esetek minimalizálása érdekében - közölte a cég kommunikációs igazgatója hétfőn."A Combino forgalmának üzemzavarát okozó kisebb műszaki problémák elhárítását a gyártó és karbantartó Siemens szerződéses kötelezettségének megfelelően, a felelősséget felvállalva végzi. Ennek részeként, a hasonló esetek előfordulásának minimalizálása érdekében a szakemberek valamennyi villamost átvizsgálják a következő időszakban" - írta közleményében Farkas Szilvia.

A Combino-villamosok tervezése során - hangsúlyozza a közlemény - az egyik legfontosabb szempont volt az utasok biztonságának garantálása, így számos olyan műszaki megoldást alakítottak ki, amelyek azt hivatottak szolgálni, hogy a villamosok üzemét befolyásoló hiba "ne eredményezhessen az utasok biztonságára nézve veszélyes helyzetet". Mint írják, ez a magyarázata annak, hogy a legkisebb meghibásodás érzékelése esetén is lezár a vezérlőrendszer, és csak a hiba elhárítása után lendülhet ismét mozgásba a jármű.

A Budapesten elindított Combino-villamosok eddigi utasforgalmi üzeme és a hatóság által előírt és előzetesen teljesített 6.000 kilométeres próbaüzeme során a szombat óta tapasztalható meghibásodás nem keletkezett, az elmúlt napokban fellépő hibákat megelőzően a járművek már több mint 10.000 kilométert teljesítettek hibamentesen. "A nemzetközi tapasztalatok alapján (...) elmondható, hogy szeptembertől már az üzemvitelre kedvezőtlen hatással járó kisebb műszaki hibák csökkenése várható" - olvasható a közleményben.

A BKV ezt követően arról adott tájékoztatást, hogy kedden visszahívja a Combino-villamosokat a Siemens ellenőrzésre. A sajtóirodán az MTI megkeresésére azt mondták: hétfőn még járnak a villamosok.

A Fidesz-MKDSZ is a leállítást javasolta

Átmenetileg vonják ki a Combino-villamosokat a forgalomból - javasolta a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője annak kapcsán, hogy a szerelvények egymás után három napon, szombaton, vasárnap és hétfőn délelőtt is üzemzavart okoztak."Mielőtt teljesen elhatalmasodna a káosz a nagykörúton, és további súlyos presztízsveszteség érné a nagy múltú közlekedési vállalatot, valamint a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatot, azt javasoljuk, hogy átmenetileg vonják ki a Combino-villamosokat a forgalomból, végezzék el a teljes körű műszaki felülvizsgálatot, és csak a revízió, valamint a hiányzó légkondicionáló-berendezések beszerelése után bocsássák vissza őket a forgalomba" - írta hétfői közleményében Kupper András.

A politikus szerint az elmúlt hetek hibasorozata egyértelműen felveti a főpolgármester politikai és anyagi felelősségét. "Elfogadhatatlan, hogy a budapestieket és Európa egyik legforgalmasabb útszakaszát Demszky Gábor a kampányvillamosok tesztelésére használja" - olvasható a közleményben.

Hétfőn délelőtt az egyik ajtó meghibásodása miatt a Blaha Lujza térnél le kellett szállítani az utasokat az egyik Combino-szerelvényről. Szántó Ferenc elmondta, hogy a villamos ezt követően a remízbe ment. Vasárnap műszaki hiba miatt délután három óra körül 5-7 percre állt le a villamosforgalom, s a vezérlési rendszert újra kellett indítani. Szombaton a Széna térnél állt le egy Combino, a szerelvényt szervizbe kellett vontatni, az utasokat a Moszkva tér és az Oktogon között autóbuszokkal szállították 14 óra 18 perc és 14 óra 45 perc között.
(forrás: MTI)

Combino a Margit hídon
Combino a Margit hídon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.