A japán dózis

Az underground kultúra sokszor érdekesebb, mint amainstream. Persze a termékei átkerülhetnek a fősodorba, de ez nem mindig előnyös.Az LD50 alternatív szubkulturális portál készítői most előrukkoltak egy onlinemagazinnal The Dose címmel, amely ingyenesen letölthető, s amelynek első számaa tokiói undergroundot veszi szemügyre és járja körbe.

Az LD50 5 éve működik és kalauzoljaolvasóit a szubkultúra híreinek, eseményeinek dzsungelében és ajánl filmet,zenét, bulit, rendezvényt. Az angol nyelvű The Dose, melyet a készítők pusztánszerelemből csináltak, zenével és kultúrával foglalkozik és már csak az igényes– persze csak azok számára, akikhez a cyberpunk közel áll - képi világért is érdemes letölteni. Megpersze azért, mert sokkal közelebb kerülhetünk Japánhoz a magazin által,hiszen nem csak a tokiói zenei élet underground vonulatába enged bepillantást.Erről egyébként DJ Sisen, az egyik legismertebb japán lemezlovas mesél a velekészült interjúban, amelyben bemutatja a menő tokiói klubokat. A magazin ajánlhallgatnivaló cd-t, közöl interjút a The Gene Generation című kultfilmrendezőjével, Pearry Reginald Theoval. A filmfőszereplője Bai Ling, és egy bérgyilkosnőről szól, aki a családjáértküzd. A japán cyberpunk közeget egyébként Kenji Siratori író mutatja be,aki nemzetközileg ismert és elismert cyberpunk alkotó és akit David Bowie isméltatott..

Nem maradhatott ki a manga sem, amely sokszorugyan brutális, de ugyanakkor gyönyörű is. A kultikus japán figurákat együttábrázolja képein európai szimbólumokkal Szűk Norbert képzőművész, akiről azonline kiadvány vége felé olvashatunk riportot. Képein az Eiffel-torony és aKolosszeum mellett állnak a figurák –harcos nők és szumó birkózók–, ígykapcsolva össze a különböző kultúrákat. Ő hozta létre 2001-ben az első falfestő és graffiti fesztivált Győrben. Szűk a Korszakváltó Csoportegyik alapítója, amely több művészeti eseményt hozott már tető alá: szerveztekjégszobor fesztivált és 2000-ben Győrben hatalmas köztéri kiállítást is szerveztek,ahol a gigantikus festmények tűzfalakon, középületeken szerepeltek. AzótaGuiness-rekord is született, a kiállítás ugyanis világhódító útra indult és avilág legnagyobb köztéri kortárs szépművészeti tárlatává nőtte ki magát.

A 140 oldalas kiadványnak ősszel várható folytatása, amely az európai integrációt igyekszik majd jobban górcsőalá venni, a kultúrák közeledése szempontjából. A távolabbi tervek szerintminden szám egy-egy ország underground kultúráját mutatja be és ehhez adicséretes, ámde hatalmas célkitűzéshez csak kitartást kívánhatunk.

(nol)

A Dose letölthetõ számának címlapja
A Dose letölthetõ számának címlapja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.