Reggeli a Hősök terén a Duna-partért

Az Európai Építészhallgatók Szövetsége idén Budapesten tartja kéthetes nyári alkotótáborát, amelynek keretében szombaton reggelire terítettek a Hősök terére, invitálva a tábor- és városlakókat. A kánikulára fittyet hányva teázott és túrósbatyuzott mintegy 200 résztvevő - igaz a város lakói tartózkodóan fogadták a meghívást. Inkább csak néztek.

A tábort 1981 óta rendezi meg ez a nonprofit szervezet 400-500 fő részvételével. Mindig más európai országban zajlik az esemény, a rendezvény helyszínei pedig éppolyan változatosak, mint a témái. Ez az idén: "köz:hely/common:place", amit különböző műhelyekben dolgoznak fel a résztvevők. Minden alkotótábor az otthont adó város érzékeny pontjára koncentrál. Budapesten a Duna-part és a rakpartok élhetővé tételére, amiről igencsak lehetett mit mondaniuk az európai építészhallgatóknak.

A megfigyelő állások szerencsések voltak: a Kassa, az utolsó magyar folyamtengerjáró és a Zsófia főhercegné hajó ad otthont az alkotótábornak. (A Kassa védett ipari műemlék, és az építészhallgatók után színházhajóként üzemel majd.)

A 2003-as dániai tábor óta hagyomány, hogy a táborlakók közösen megépítenek egy általuk tervezett építményt. Idén ez egy felnőtt játszótér, amit a Műegyetem R és T épülete közötti használaton kívüli teniszpályán hoznak létre, a nemzetközi hallgatói pályázat győztes görög diákjainak tervei alapján, amit a MeMo és az Új Irány csoport, illetve az ADI Studio terveztek tovább.

A reggeli egyébként bőséges volt, háromnegyed tizenegyig tartott, majd végképp elűzte a hőség a térről a jövő építészeit. A vízpartra nem mehettek, az még nem közhely/ common:place.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.