Öt és fél óra a tóban

A szombati eszelős vihart - a szinkronúszók Margit-szigeti csapatversenyének kényszerű másnapra halasztását - követően vasárnap tikkasztó szárazságban zárult a "vizes" Európa-bajnokság első felvonása: a hosszútáv- és a műúszók után mától az "igaziakra" (Csehre, Gyurtára és a többiekre), keddtől pedig a műugrókra is figyelünk. Búcsúféleképpen Kovács Rita a hetedik helyen végzett a nyílt víziek Balatonalmádi térségében rendezett 25 km-es viadalán.

Hogy hány kilométeresen?

A negyedik ikszet taposó (krallozó), 10 km-en ezüstérmes nyíregyházi anyuka, mielőtt kapott volna két cuppanósat Bendegúz gyerektől, úgy öt órát és harmincnyolc percet töltött a Balatonban, ami - ebben azért állapodjunk meg - matracon, testét napolajjal kenegetve se lett volna semmi. Igaz - az iméntiekből már kiderült -, hatan is gyorsabban teljesítették nála a borzongató távot, a legyintéssel mégis várjunk cseppet.

Németh Zsolt szakágvezető szerint például "egészen elképesztő, amit ez a Rita művel", két Eb-arany és nyolc év kihagyás után majdnem úgy jött vissza, mintha el se ment volna. Nem beszélve arról, hogy amikor már csak kétezer méter volt hátra, azt mondta, nem kér inni, inkább úszni akar. Ám edzője, Vajda Tamás - az úszás rejtelmeibe magukat mélyebben beleásók annak idején az Egerszegi Krisztina mögött örök második Szabó Tünde trénereként ismerhették meg a nevét - addig hadonászott, füttyentgetett, ordított neki, míg csak-csak kinyújtotta karját a kísérőmotoros felé a só-, szénhidrát-, folyadékpótlás hármas szentségének jegyében.

A szomszédos csónakban átkulcsolt lábbal ücsörögve is istentelen messzeségben magasodott ekkor a Ramada szálló (a cél- és támpont), lélekerősítőnek legföljebb az tehette meg, hogy az Almádi, Káptalanfüred, Fűzfő, Káptalanfüred, Fűzfő, Almádi útvonal zömét maga mögött hagyta már, továbbá az is, hogy Németh (kisujjában a Balaton, emlékeiben a 37 kilométeres Capri-Nápoly táv teljesítése) mellénavigálta hajóját. "Fél stég, fél part" - szólt az ukáz eminnen, ami meg nem mondom, mit jelent, viszont Rita tíz perc múlva megelőzött egy oroszt, rá két percre meg egy franciát.

Másokat már nem, ellenben amikor partot ért, és megfogta a lépcső korlátját, hosszasan eldiskurált olasz kolléganőjével, kimért léptekkel a mólón ünneplő tömeg közé baktatott, és ahelyett, hogy levegőért kapkodott volna, igennel felelt a tévériporternő hosszas megfontolás után föltett kérdésére, miszerint, "Mondd csak, nehéz volt?"

A tizedikként végző Barsi Klaudia mellett akadt egy harmadik magyar induló is: a tizenhat esztendős Troppert Noémi a másfél órával később rendezett eredményhirdetés időpontjában még javában küzdött a hullámokkal.

Hogy a hosszútávúszósport rejtelmeiről egyebet most ne mondjunk.

Hosszútávúszás. Férfiak. 25 km: 1. Gilles Rondy (francia), 2. Szanacsev (orosz), 3. Gomez (francia). Nők. 25 km: 1. Angela Mauer (német), 2. Pankina (orosz), 3. Biller (német), ...7. Kovács Rita, ...10. Barsi Klaudia. Troppert Noémi helyezetlenül zárt.

Szinkronúszás. Egyéni: 1. Natalja Iscsenko (orosz), 2. Mengual (spanyol), 3. Antopulu (görög). Páros: 1. Anasztaszja Davidova, Anasztaszja Jermakova (orosz), 2. Mengual, Tirados (spanyol), 3. Ftuli, Makrigianni (görög). Csapat: 1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Olaszország, ...10. Magyarország.

Üzenet Kovács Ritának: Fél stég, fél part...
Üzenet Kovács Ritának: Fél stég, fél part...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.