A kórházból az utcára kerülnek

Körülbelül ugyanannyi panasz érkezik a lakásmaffiák felszámolására szakosodott Kaptár csoporthoz, mint korábban, de az elkövetés módszerei változtak. Balogh Róbert százados, az öt éve működő szervezet megbízott alosztályvezetője azt mondta lapunknak: Az ingatlanüzérek újabban a kórházakban csapnak le, és beteg, magatehetetlen embereket próbálnak kiforgatni vagyonukból. Többnyire azokat semmizik ki, akik annyira gyengék és megviseltek, hogy azt sem tudják, mi történik velük, mit írnak alá.

- Az utóbbi időben többen is azt panaszolták, hogy kórházi kezelésük idején veszítették el lakásukat - mondta Török-Szabó Erzsébet, a lakásmaffiák áldozatait tömörítő Sors-Társak Egyesület elnöke. - Egy idős asszony elmondta, hogy egy budapesti kórházban hosszasan kezelték, aztán megműtötték. Amikor végül hazaengedték a legnagyobb meglepetésére a kulcsa nem nyitotta a saját lakásának a zárát. Egy tagbaszakadt férfi lépett ki az ajtón, és felszólította, hogy menjen el, mert már ő az ingatlan tulajdonosa, be is jelentkezett új otthonába. Elővette az adásvételi szerződést, és az asszony döbbenten konstatálta, hogy eladóként szerepel a neve a szerződésben, és valóban a saját aláírása látható a dokumentum alján. A szerződés dátuma szerint akkor köttetett, amikor ő kórházban feküdt. Emlékezett rá, hogy a kezelés idején több papírt is aláírt, de nem tartotta szükségesnek elolvasni őket, azt hitte, hogy ezek a kórházi ügymenethez tartoznak.

- Egy nyugdíjas férfi a közelmúltban ugyanígy járt - folytatja Török-Szabó. - Rengeteg vizsgálaton esett át, utána megműtötték, végül kiengedték, de neki sem volt már hová hazamennie. Az áldozattá vált betegek állítják, hogy a kórházi kezelés előtt soha semmit nem írtak alá olvasatlanul. Az elnöknő szerint úgy egy éve váltak gyakoribbá ezek az ügyek.

- Azt vettük észre, hogy az esetek többségében egészségügyi alkalmazottak élnek vissza a betegek bizalmával. A kórházban fekvőknek elég gyakran kell aláírniuk egy vagy több beleegyező nyilatkozatot - magyarázta. - Sokan annyira izgulnak ilyenkor, hogy elolvasás nélkül szignálják a papírokat. Mások viszont azért nem nézik meg az eléjük tett papírt, mert vakon bíznak a személyzetben. Elsősorban idős, egyedülálló embereket szednek rá, néha a halálos betegeket sem kímélik.

- Ezekben az esetekben az egészségügyi alkalmazottak közvetítői feladatot látnak el - mondta el az elnöknő. - Naprakészen informálják az üzéreket, ki hol fekszik, mennyire súlyos az állapota.

Török-Szabó Erzsébet elmondta: az önkormányzati családsegítő intézményeknél is jelentkeztek már hasonló problémák. A házi segítségnyújtást azok a betegek igényelhetik, akik önmaguk ellátására képtelenek. Ilyenkor a gondozói szolgálat ápolót küld ki, és ő látja el a beteget.

- A napokban egy gondozónő egy idős asszonyt "vásárolt ki" otthonából - mesélte az elnöknő. Bizalmas viszonyt alakított ki az egyedül élő aszszonnyal, és hamarosan életjáradéki szerződést kötött vele. Az elsőt aztán újabb és újabb szerződések követték, míg végül a gondozónő nem egészen másfél millió forintért "megvette" az ingatlant. Az "eladónak" fogalma sem volt arról, hogy mit írt alá.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arra a kérdésünkre, tud-e ilyen esetekről, azt válaszolta: nem hallott róla, ő "obligón kívül" van.

Az idõs és magatehetetlen betegek elolvasás nélkül szignálják a papírokat, mert bíznak az  egészségügyi alkamazottakban
Az idõs és magatehetetlen betegek elolvasás nélkül szignálják a papírokat, mert bíznak az egészségügyi alkamazottakban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.