A medve kegyelmet kapott

Egy tizenévesforma kisgyerek az Árkád bevásárlóközpont folyosóján éppen azt magyarázza a barátjának, hogy ő azokat a főleg multiplexekben látható filmeket szereti, amelyekben, hogy őt idézzem: "van két drót, egy olyan piros meg egy kék, és valakinek el kellene vágnia az egyik drótot, mert akkor nem robban a cucc, és ő először azt hiszi, a pirosat kell, aztán meg hogy a kék a tuti".

A két kisgyerek most sokkal szelídebb vizeken evez, és ennek több oka is van. Az egyik, hogy az Árkád bevásárlóközpontban nincs multiplex, van viszont egyéb látványosság. Most éppen egy hatalmas kiállítás mozgó plüssfigurákból. Teddy mackó és barátai, ez a címe, a jókora szigetekbe terelt, ficergő állatsereglet pedig szinte beteríti az áruház valamenynyi folyosóját. Az izgő-mozgó, kalózhajón billegő majmok, aranyat mosó borzok, rőzsetűz fölött halat sütögető sünök, liánt vágó, vadnyugaton tivornyázó, kincskereső és még ki tudja, mi mindent csináló plüssmacik nem meséket jelenítenek meg, inkább innen-onnan ismerős mesehelyzeteket. Mellesleg a hatalmas installációk ára is meglehetősen mesés: értékük állítólag a kétszázmillió forintot közelíti, ami azért már nem gyerekjáték.

A legenda szerint Teddy maci születése Theodore (Teddy) Rooseveltnek, az Egyesült Államok egykori elnökének köszönhető, aki 1903-ban nem volt hajlandó megölni egy fához kötözött medvét, és nemes tette elismeréseként kapott egy hegyes pofájú, farostvattával kitömött plüss kabalamackót, az első Teddyt. Az Árkádban látható, nevezetes mackóból és barátaiból verbuvált társaságot a német Steiff cég készítette, amely a világ egyik legnevesebb plüssjátékgyártója. Állítólag árvereztek már olyan Steiff -gyártmányú Teddy macit is, amely 189 ezer márkáért kelt el. Amúgy pedig a tárlat egy vándorkiállítás, amely az üzletközpontot üzemeltető német társaság tulajdona, és a világ különböző pontjain található, más bevásárlóközpontjaiban kering.

Miközben az Árkád is csak a fogyasztás egyik csillogó temploma, azt azért ismerjük el, vezetői különös gondot fordítanak arra, hogy a boltok között szédelgő vásárlók valami értelmeset, érdekeset is kapjanak. Koncerteket, gyermekműsorokat, korábban Forma-1-es autók látványos kiállítását, aztán írószer-, pontosabban tolltörténeti bemutatót, legutóbb háromdimenziós filmekkel és az űrkutatáshoz kapcsolódó eredeti relikviákkal színesített kiállítást, most pedig ezt a különös mesevilágot. Kicsi motorok segítségével serénykedő játékállatokat, tréfás életképeket, életnagyságú, emelet magas plüssfigurákat. A kiállítás még ezen a héten látható, gyerekeknek és politikától, melegtől vagy vásárlástól meggyötört felnőtteknek különösen ajánlott.

A kiállítás még  ezen a héten látható
A kiállítás még ezen a héten látható
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.